Ugrás a tartalomhoz

Agrárcenzusok - Szőlőültetvények összeírása, 2009 - Jogi háttér

Jogi háttér

A szőlőültetvények 2009-ben végrehajtandó alapösszeírását az Európai Tanács 357/79/EGK rendelete írta elő, amit 1979-től kezdődően 10 évenkénti rendszerességgel kell elvégezni.

Magyarországon a szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény rendelte el az árutermelő szőlőültetvények EU-konform nyilvántartási rendszerének kialakítását és naprakész vezetését, mely feladatot hazánkban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (továbbiakban: HNT) látja el. A HNT által karbantartott szőlőkataszter adatai a magyarországi szőlőterületek közel 80-85 százalékát fedi le.

A fenti tanácsi rendelet értelmében a naprakészen vezetett szőlőkataszter adatai felhasználásra kerültek az alapösszeírás során. Ebből kiindulva a kataszter által le nem fedett szőlőterületekre (ültetvényekre) terjedt csak ki az adatfelvétel, mely 2009. május 31-ei eszmei időponttal, 2009. június 1. és szeptember 30. közötti időszakban került végrehajtásra.

A felmérés eredményeiről kapott tájékoztatás teszi lehetővé a Bizottság számára a szőlő- és bor piac közös szervezésével kapcsolatos feladatai teljesítését.