Ugrás a tartalomhoz

Intrastat - Adatszolgáltatói tehercsökkentés – 2025

Tisztelt Adatszolgáltató Partnerünk!

A Termékkülkereskedelmi osztály elmúlt évi fejlesztéseinek eredményeként egy innovatív, Európában egyedülálló adatszolgáltatói körből történő felmentési rendszer került kidolgozásra az Intrastat beérkezés kérdőívre (OSAP 2012) vonatkozóan, amely lehetővé teszi, hogy a kiváló adatminőséggel rendelkező vállalatok 2025-től mentesülhessenek az Intrastat beérkezés kérdőívre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségeik alól.

A felmentési rendszer alapját az Uniós szinten összehangolt külkereskedelmi mikroadatcsere (Micro Data Exchange – MDE) adja, amelynek keretein belül a tagállamok 2022-től kezdődően kicserélik egymás között az Uniós kiszállításra vonatkozó külkereskedelmi adataikat. A tagállamok között megvalósuló külkereskedelmi mikroadatcsere eredményeként az adatszolgáltató vállalatok által beküldött Intrastat beérkezés jelentések tartalma összehasonlíthatóvá vált a tagállami társhivataloktól átvett MDE adatokkal, amely összevetés az adatminőség/adatkonzisztencia kiértékelésének alapját biztosítja.

Az adatszolgáltatási kötelezettség alól azok a vállalatok mentesíthetők, amelyek:

  1. 2024. évre vonatkozó összesített Európai Uniós beérkezés irányra vonatkozó termékforgalma meghaladja a kijelölési küszöbértéket, de nem éri el az évi 3 milliárd forintos értékhatárt;
  2. A 2024. évre vonatkozóan legalább 8 alkalommal t+21 napos pontossággal beküldte az Intrastat beérkezés jelentéseit;
  3. Nem végez bérmunka tevékenységet.
  4. Az adatszolgáltatás minőségére vonatkozó eredmények kiértékelése során magasszintű adatminőséget ér el.

Amennyiben egy vállalat érintetté válik a felmentés tekintetében, abban az esetben részére a Cégkapun keresztül közvetlen értesítés kerül kiküldésre 2025. január hónapban.

Bízunk benne, hogy a felmentési rendszerrel összefüggő – a KSH Termékkülkereskedelmi osztály és az adatszolgáltatói kör között megvalósuló – kooperáció nemzetközi mércével is értékteremtő, kiemelten eredményes kezdeményezéssé válik, amely az elmúlt 20 év legjelentősebb Intrastat beérkezés kérdőívre vonatkozó adatszolgáltatói tehercsökkentését eredményezi.

A felmentési rendszerrel kapcsolatos információk a bal oldali menüsorban találhatók.