Ugrás a tartalomhoz

KARÁT - Adatkiadás - Tájékoztató

A KSH az adatkérések teljesítésére, az adatállományok biztonságos továbbítására egységes rendszert fejlesztett ki. A KSH által egységes belső nyilvántartásban vezetett egyszeri és rendszeres adatigények teljesülésről a KARÁT rendszer értesíti az adatigény kapcsolattartóját, aki az elkészült állományokat biztonságos csatornán keresztül letöltve érheti el, kiváltva ezzel a kevésbé biztonságos e-mail-es adattovábbítási csatornát.

 

A KARÁT Adatkiadás rendszerben több csatorna áll rendelkezésre az elkészült adatállományok letöltésére:

  1. A KARÁT Adatkiadás alkalmazáson keresztül, manuális letöltéssel. Ez az adatelérési mód nem igényel partneroldali fejlesztést, csak az adatkérő regisztrációját.
  2. Gépi interfészen keresztül, mely lehet a KSHKARAT nevű hivatali kapu, IBM MQ Websphere és Web Service igénybevétele.

 

A KSH az adatkérések teljesítésére, az adatállományok biztonságos továbbítására egységes rendszert fejlesztett ki. Az adatkiadásokat végző adatforgalmi rendszer, a KARÁT Adatkiadás 2015-től biztosítja az adatkiadási igények átvételét, az teljesítéséhez szükséges információk leírását, illetve az adatkiadások teljesítését. A KARÁT Adatkiadás állítja össze a küldendő adatcsomagot és értesíti az igénylő adatkérőt, hogy letölthető a számára összeállított csomag.

 

A KARÁT Adatkiadás rendszer használatához a Felhasználói kézikönyv tölthető le. A rendszerrel kapcsolatos kérdéseit, észrevételeit a karat@ksh.hu címre várjuk.