Ugrás a tartalomhoz

A lakosság utazási szokásai (LUSZ)

LUSZ logóA Központi Statisztikai Hivatal 2004 óta foglalkozik a lakosság utazási szokásainak megismerésével. A felmérés az Országos Statisztikai Adatfelvételi Programban, 1942-es számon lett elrendelve.

A felmérésbe bevont közel 15 ezer háztartás címeit a népszámlálási címállományból véletlenszerűen választottuk ki. Azzal a kéréssel fordulunk hozzájuk, hogy nyolc negyedév során tett utazásaikról tájékoztassanak minket. A kiválasztott címeken élő háztartások az összeírási időszakban interneten önállóan tölthetik ki a kérdőívet, vagy vehetik igénybe a KSH kérdezőinek segítségét, akik személyesen (illetve ha már korábban megadták a telefonszámukat, akkor telefonon) felkeresik.

A felvétel célja, hogy jó minőségű statisztikai adatokkal valósághű, tárgyilagos képet adjon a belföldi turizmusról, annak változásairól a vállalkozások, az állami és nemzetközi szervezetek, továbbá minden érdeklődő számára, illetve segítse a sikeres turizmusirányítás formálását.

Az adatgyűjtés jogszabály alapján kötelező az EU tagállamaiban. További információk az Eurostat honlapján találhatók.

Az adatokat bizalmasan kezeljük, kizárólag statisztikai célra, összesítve, egyedi azonosítás nélkül publikáljuk. A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény, valamint az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 számú rendelet (általános adatvédelmi rendelet, GDPR) előírásait maradéktalanul betartjuk. A LUSZ-felvételre vonatkozó egyedi eljárásrendet az adatkezelési tájékoztató tartalmazza.

A válaszadás önkéntes, de a lakosság önzetlen segítsége, közreműködése nélkül a célunk – a színvonalasabb, jobb minőségű turisztikai adatok előállítása – nem érhető el. Ezért szeretnénk, ha ennek megvalósítását Ön is elősegítené azzal, hogy részt vesz a felmérésben.

A kérdőív nem csak azokra vonatkozik, akik hosszabb utazáson vettek részt, hanem azokra is, akiknek mostanában nem volt alkalmuk utazni, vagy csak egynapos utazást tettek valamilyen célból, például rokonlátogatás miatt.

A felvétel adatai általában a tárgynegyedévet követő harmadik hónapban jelennek meg, és elérhetők a Központi Statisztikai Hivatal honlapján táblázatos formában (STADAT), illetve adatbázisként (Tájékoztatási adatbázis).


A kérdőív kitöltésének indítása