Ugrás a tartalomhoz

A Népességmonitor felmérésről

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022. május 26. és augusztus 7. között az emberek lakóhelyére és tanulmányaira vonatkozó felmérést végez. A Népességmonitor célja az egyes regiszterekből származó adatok megfelelőségének ellenőrzése, valamint a hivatalos statisztikai adatgyűjtések fejlesztése, amelyekre a jövőnket alakító legfontosabb gazdasági és társadalmi döntések épülhetnek.

A Népességmonitor felmérés egy európai kutatássorozat része. Többek között azt vizsgáljuk, hogy miként tudjuk a lakosság minél szélesebb körét bevonni a KSH kérdőíveinek internetes kitöltésébe. Ezenkívül a lakóhelyre vonatkozó kérdésekre adott válaszok alapján a mintavételi eljárásunkat is pontosítani szeretnénk. A tanulmányokhoz kapcsolódó kérdések a 2023-ban induló Felnőttképzési felvételt készítik elő.

Hogyan válaszoljak?

A Népességmonitor felmérés kérdőívét május 26. és június 6., valamint július 18. és augusztus 7. között az interneten töltheti ki, kényelmes, gyors, környezetbarát és egyben költséghatékony módon. A KSH elkötelezett az online kitölthető felmérések mellett.

Azokat a kiválasztott személyeket, akiktől az első internetes szakaszban nem érkezik be válasz, június 10. és július 10. között személyesen vagy telefonon keresik meg a kérdezők. A felmérés utolsó szakaszában, július 20. és augusztus 7.között, aki nem válaszolt korábban, ismét lehetőséget kap internetes kitöltésre. A kitöltésre postai levélben kérjük fel a válaszadókat.

A KSH kérdezői minden esetben megbízólevéllel igazolják magukat. A Népességmonitor felmérés akkor lesz sikeres, és akkor fog megbízható adatokat biztosítani, ha valamennyi kiválasztott személy válaszol a kérdőívre.

Kiket kérünk fel válaszadásra?

A Népességmonitor felméréshez Magyarország 18 év feletti lakosaiból összesen 9500 személy lett – matematikai-statisztikai módszerekkel – kiválasztva. A felmérés a 94 mintába került településeken egy időben fog zajlani.

A kérdések csakis a kiválasztott személyre vonatkoznak, azokat más nem válaszolhatja meg.

Ha tudni szeretné, hogy mely településeket választottuk ki a Népességmonitor felmérésben, kattintson ide: Kiválasztott települések

Miért válaszoljak?

A Népességmonitor felmérés a Központi Statisztikai Hivatal lakossági statisztikáinak továbbfejlesztését segíti. Ezeknek a hivatalos statisztikáknak az eredményei alapozzák meg az oktatást, a munkalehetőségeket, vagy a lakhatást érintő legfontosabb döntéseket.

Bár a válaszadás önkéntes, a hiteles statisztikák fejlesztéséhez különösen fontos, hogy minden kiválasztott válaszoljon a Népességmonitor kérdőívére.

Miről kérdezünk?

A Népességmonitor felmérés kérdőívének első része a lakóhellyel és az egyéb címekkel kapcsolatban tartalmaz kérdéseket. A válaszokból egyrészt megtudhatjuk, hogy mennyire pontos a KSH címeket tartalmazó adatbázisa, és milyen módon fejleszthetjük a mintavétel során használt regiszterünket. Másrészt azt vizsgáljuk, hogy a több címmel rendelkező emberek melyik címükön élnek életvitelszerűen, hol tudjuk velük felvenni a kapcsolatot.
Arról is kérdezünk, hogy milyen képzéseken vettek részt a válaszadók az elmúlt időszakban. Ezeknek a kérdéseknek a tesztelése a 2023-ban kezdődő Felnőttképzési felvételt készíti elő.

Minden adatot a hazai és az európai uniós adatvédelmi és statisztikai jogszabályok rendelkezéseivel összhangban, bizalmasan kezelünk, és a válaszadók személyes adatait azoknak megfelelően védjük.

A résztvevők válaszaiból kizárólag névtelen, összesített statisztikák készülnek, amelyekből a válaszadók nem azonosíthatóak.

Részletes adatkezelési tájékoztató.