Ugrás a tartalomhoz

Népszámlálás próbafelvétel – Utóvizsgálat

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020. szeptember 16. és október 22. között mintegy 1300 címen, a próbafelvételt érintő utóvizsgálatot hajt végre a 2021. évi népszámlálás előkészítése érdekében. Az utószámlálás hazánk 69 településén egyszerre fog zajlani.

Mi az a népszámlálás?

A népszámlálás 10 évente ismétlődő adatfelvétel, amiben Magyarország teljes lakosságának részvétele kötelező. A népszámlálás a legfontosabb ismérvek (például népesedés, iskolázottság, foglalkoztatottság) mentén tükrözi az ország aktuális társadalmi helyzetét. Az első népszámlálás hazánkban 1784-ben kezdődött, 1870 óta pedig rendszeresen végzi a Központi Statisztikai Hivatal. A következő népszámlálás 2021-ben lesz.

Pontos és teljes körű népszámlálási adatokra van szükség egyebek mellett a legfontosabb társadalmi, gazdasági és egészségügyi fejlesztésekhez. A tudomány, illetve számos vállalkozás és civil szervezet számára is létfontosságúak a népszámlálás adatai.

Mi az a népszámlálás utóvizsgálat?

A népszámlálás utóvizsgálata a népszámlálás címeinek egy mintáján ismételt felkeresésből és megfigyelésből álló, a népszámlálástól független adatfelvétel. Segítségével pontosítható a népességszám-becslés.

Mi a célja a próbafelvétel utóvizsgálatának?

Az utóvizsgálat célja, hogy megismerjük, mennyire pontosan lehet a népszámlálás adatgyűjtése alapján meghatározni, hogy hányan élnek az országban. A népességszám meghatározása minden népszámlálás kiemelt célja, ezért fontos, hogy felkészüljünk az adatok feldolgozása során várható nehézségekre.

Hogyan válaszoljak?

Hivatalos megbízólevéllel rendelkező kollégánk szeptember 16. és október 22. között felkeresi Önt és néhány rövid kérdést tesz fel Önnek. A maszkot viselő összeírók szigorúan ügyelnek a közösségi távolságtartás szabályainak betartására és az érintésmentes kommunikációra.

Miért válaszoljak?

Bár a válaszadás önkéntes, különösen fontos, hogy minden kiválasztott válaszoljon a népszámlálás próbafelvétel utóvizsgálatának kérdőívére. Minden egyes válasz ahhoz segít hozzá, hogy a jövő évi népszámlálás során a lehető legpontosabb adatokat gyűjthessük.

Kit kértünk fel válaszadásra az utóvizsgálatban?

A résztvevő címek kiválasztása matematikai–statisztikai módszerrel történt a Népszámlálás próbafelvétel mintájából. A kérdések a címhez tartozó háztartás összes tagjára vonatkoznak, így azokat bármelyik felnőtt megválaszolhatja.

Adatvédelem

Minden adatot a hazai és európai uniós adatvédelmi és statisztikai jogszabályok rendelkezéseivel összhangban, bizalmasan kezelünk, és a válaszadók személyes adatait azoknak megfelelően védjük. A résztvevők válaszaiból kizárólag névtelen, összesített statisztikák készülnek, amelyekből Ön nem azonosítható.
Adatkezelési tájékoztatónk itt érhető el.