Ugrás a tartalomhoz

Népszámlálás próbafelvétel

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020. szeptember 16. és október 22. között mintegy 1300 címen, a próbafelvételt érintő utóvizsgálatot hajt végre a 2021. évi népszámlálás előkészítése érdekében. A próbafelvétel hazánk 72 településén egyszerre fog zajlani.

Mi az a népszámlálás?

A népszámlálás 10 évente ismétlődő adatfelvétel, amiben Magyarország teljes lakosságának részvétele kötelező. A népszámlálás a legfontosabb ismérvek (például népesedés, iskolázottság, foglalkoztatottság) mentén tükrözi az ország aktuális társadalmi helyzetét. Az első népszámlálás hazánkban 1784-ben kezdődött, 1870 óta pedig rendszeresen végzi a Központi Statisztikai Hivatal. A következő népszámlálás 2021-ben lesz.

Pontos és teljes körű népszámlálási adatokra van szükség egyebek mellett a legfontosabb társadalmi, gazdasági és egészségügyi fejlesztésekhez. A tudomány, illetve számos vállalkozás és civil szervezet számára is létfontosságúak a népszámlálás adatai.

Miért van szükség a népszámlálás előtt próbafelvételre?

A jövő évi népszámlálás során a KSH kiemelt célkitűzése, hogy a lehető legkevésbé terhelje a lakosságot. A legmodernebb technológiák és új eljárások alkalmazása rövidebb kérdőívet, gyorsabb és hatékonyabb adatfeldolgozást, egyben jobb minőségű adatokat eredményez. Az új megoldásokat a gyakorlatban is ellenőrizni, finomhangolni kell, ami kizárólag egy nagyarányú próbafelvétellel lehetséges.

Hogyan válaszoljak?

A Népszámlálás próbafelvétel kérdőívét szeptember 6-ig az interneten is kitöltheti, ami kényelmes, gyors, környezetbarát és költséghatékony is egyben.

Az internetes kitöltéshez készítse elő a postán kapott egyedi belépési kódját, majd kattintson ide: maja.ksh.hu

Ha Ön inkább személyesen válaszolna, összeírónk otthonában keresi fel szeptember 7. és október 7. között. Ez esetben az összeíró elektronikus eszközön rögzíti a kérdésekre adott válaszait.

Figyelmeztetés!
A KSH összeírói minden esetben fényképes igazolvánnyal igazolják magukat. Kérjük, hogy csak a KSH hivatalosan megbízott összeírójának nyisson ajtót!

Miért válaszoljak?

Bár a válaszadás önkéntes, különösen fontos, hogy minden kiválasztott válaszoljon a Népszámlálás próbafelvétel kérdőívére. Minden egyes válasz ahhoz segít hozzá, hogy a jövő évi népszámlálás során a lehető legkönnyebben, leggyorsabban teljesíthető legyen a törvényben előírt adatszolgáltatási kötelezettség.

A KSH elkötelezett a biztonságos, környezetkímélő és költséghatékony népszámlálás mellett. A próbafelvételre adott válaszok nélkül ezek a célok is veszélybe kerülnének.

Nagyra becsüljük a válaszadók együttműködését a közös célok elérésében. Ezért köszönetünk jeleként az internetes válaszadók között értékes ajándékot sorsolunk ki.

Miről kérdezünk?

Ahhoz, hogy a könnyű válaszadás és a jó adatminőség biztosítható legyen, a 2021. évi népszámlálás során mindenkit ott kell majd megszámlálnunk, ahol ténylegesen lakik.

Ezért a Népszámlálás próbafelvétel kérdőívének első része a lakóhellyel és egyéb címekkel kapcsolatban fogalmaz meg kérdéseket. Ebből egyrészt megtudhatjuk, hogy mennyire pontos a KSH címeket tartalmazó adatbázisa, vagyis minden lakóegység (például ház, lakás stb.) szerepel-e benne. Másrészt azt is megvizsgáljuk, hogy a több címmel rendelkező embereket melyik címükön kell majd számításba vennünk.

A kérdőív második részének kérdései arra irányulnak, hogy megismerjük, az emberek mit gondolnak a népszámlálásról és az adatbiztonságról, illetve hogy milyen módon töltenék ki legszívesebben a népszámlálás kérdőívét.

Meg kell adnom a nevem?

A népszámlálás kérdőívén kötelező lesz megadni a nevünket. Így a kérdőívvel gyűjtött adatokat a hivatalos, biztonságos állami nyilvántartásokból átvett, úgynevezett adminisztratív adatokkal tudjuk kiegészíteni. Ez tovább csökkenti a kérdőív hosszát, vagyis a válaszadóktól kért adatok körét. A próbafelvétel ennek az eljárásnak a tesztelésére és tökéletesítésére is szolgál.

Jó tudni
A 2011-es népszámlálásokon Magyarország és Szlovákia kivételével az Európai Unió 25 tagországában kértek valamilyen személyazonosító adatot (pl. név, TAJ-szám, adóazonosító jel). 2021-ben Magyarország is csatlakozik ehhez a nemzetközi gyakorlathoz.

Kit kértünk fel válaszadásra a Népszámlálás próbafelvételben?

A résztvevő címek kiválasztása matematikai–statisztikai módszerrel történt. A kérdések a címhez tartozó háztartás összes tagjára vonatkoznak, így azokat bármelyik felnőtt megválaszolhatja.

Ha tudni szeretné, hogy az Ön települése bekerült-e a Népszámlálás próbafelvételére kiválasztott települések közé, kattintson ide:
https://www.ksh.hu/nepszamlalasproba_kivalasztott_telepulesek