Ugrás a tartalomhoz

Tájékoztató: a KSH új adatforrást használ a szálláshely-statisztikáihoz

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) között 2022 júniusában létrejött megállapodás értelmében a KSH ezentúl az MTÜ által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján közli a havi szálláshely-statisztikáit. Ahogy a KSH korábban arról hírt adott, az aláírást három hónapos tesztidőszak követi, ezután a hivatal kivezeti az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program keretében idáig általa üzemeltetett adatgyűjtést, majd egyre bővebb adattartalommal közli a vonatkozó adatokat. Az NTAK számára az összes hazai szálláshely-szolgáltató – a vonatkozó kormányrendelet értelmében kötelező jelleggel – valós idejű forgalmi adatokat továbbít. Ezen adatok átvételével csökkennek az adatszolgáltatói terhek, hiszen a szálláshelyeknek és az önkormányzatoknak ezentúl nem kell a KSH-nak közvetlenül szálláshelyi adatokat szolgáltatniuk.

2022 augusztusában a kereskedelmi szálláshelyek adatait 2022. januári tárgyidőszaktól publikáljuk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezek az adatok módszertani okok miatt csak korlátozottan összehasonlíthatók a KSH által korábban közölt kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó adatokkal (lásd módszertani megjegyzések).

2022 szeptemberében a kereskedelmi szálláshelyek 2021-re vonatkozó részletes adatait jelentetjük meg az összefoglaló táblagyűjteményünkben (STADAT).

2022 októberétől adatközléseink a magán- és az egyéb szálláshelyek havi adataival is kiegészülnek. Ekkor történik a részletes, területi szintű adatok publikálása a Tájékoztatási adatbázisban.

Módszertani megjegyzések

Működő szálláshelyek: azok az egységek, ahol a vizsgált időszakban volt vendégforgalom. A tárgyidőszaki kapacitásadatok minden esetben az adott hónapban működő szálláshelyekre vonatkoznak.

Szálláshelyi bevételek: azok a bevételek, amelyek a vizsgált időszakban realizálódtak. Típusai: szállásdíj, vendéglátásából származó és egyéb bevételek. A KSH által korábban közölt adatoktól eltérően ezek a bevételek nem tartalmazzák a tárgyidőszakon átnyúló, utólagosan elszámolt tételeket.

Vendéglátásból származó bevételek: azok a bevételek, amelyek csak a szobákhoz kapcsolt, vendéglátóhelyi étel- és italfogyasztásért fizetendő összegeket tartalmazzák. A KSH által korábban közölt adatoktól eltérően nem tartalmazzák a szálláshelyeken külső vendég által történő fogyasztásért elszámolt tételeket.