Ugrás a tartalomhoz

Agrárcenzusok - Agrárium 2023 gazdaságszerkezeti összeírás

A Központi Statisztikai Hivatal 2023. május 15. és július 15. között mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást hajt végre Agrárium 2023 néven.

Az adatgyűjtés célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók számára, amihez az adatszolgáltatók nagyban hozzájárulnak részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással.

Miért van szükség az összeírásra?

Az adatgyűjtés az Európai Unió tagállamaiban a 2018/1091/EK rendelet alapján kötelező.

A mezőgazdasági adatgyűjtésekből származó információk segítik a gazdálkodókat a tervezésben, gazdasági döntéseik meghozatalában, emellett támogatják a döntéshozók munkáját, hogy aktuális, részletes és megbízható adatok segítségével a gazdatársadalmat szolgáló intézkedések születhessenek.

A pontos adatszolgáltatás nagyon fontos annak érdekében, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők és érdekképviseleteik, továbbá a kormányzati döntéshozók – a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva, jó minőségű adatok alapján – megfelelően tudják meghozni a döntéseiket, illetve a hazai és EU-szintű támogatáspolitikát megtervezni, hatását felmérni.

Milyen adatokat írunk össze?

Az összeírást szabályozó rendelethez kapcsolódó 2021/2286 végrehajtási rendelet határozza meg azokat az adatköröket, amelyeket az Agrárium 2023 során megkérdezünk. Emellett a hazai szakpolitikai tervezéshez kapcsolódóan további kérdésekkel is kiegészítettük az összeírás kérdőívét.

Az Agrárium 2023 brosúra tájékoztatást nyújt az egyes témakörökről, és a számok segítségével érdekes információkkal szolgál a mezőgazdaságról.

Az összeírásban érintettek két csoportját különböztetjük meg attól függően, hogy teljes, illetve szűkített adattartalmú kérdőívet kell kitölteniük. Meghatározásuk matematikai-statisztikai módszerrel történt.


A teljes kérdőív témakörei:

 • A gazdaság azonosító adatai
 • Földhasználat
 • Gyümölcsösültetvények
 • Talajművelési módszerek
 • Öntözés
 • Állatállomány
 • Szolgáltatás
 • Gépek, berendezések, agrárdigitalizáció
 • Gazdasággal összefüggő egyéb tevékenységek
 • Munkaerő, generációváltás

A szűkített adattartalmú kérdőív témakörei:

 • A gazdaság azonosító adatai
 • Földhasználat
 • Állatállomány
 • Szolgáltatás
 • Gazdasággal összefüggő egyéb tevékenységek
 • Munkaerő, generációváltás

Az adatszolgáltatói terhek csökkentése érdekében a KSH a biogazdálkodásra és a vidékfejlesztési támogatásra vonatkozó információkat adminisztratív adatbázisból veszi át, így azok nem jelennek meg a kérdőíven.

Az Agrárium 2023-hoz három kérdőív kapcsolódik:

Kiket érint az összeírás?

A KSH az összeírást az ország 941 településén, mintegy 70 ezer gazdaság bevonásával hajtja végre. Az összeírás teljes mértékben elektronikus: az adatfelvétel online felületen, illetve összeírói tableteken történik. Az érintett települések listája itt található:

[kijelölés törlése]

Agrárium 2023 során felkeresendő címek száma: db
2020-ban
A településen gazdálkodók száma: db
Gazdaságirányítók átlagéletkora: év
Gazdaságirányító legmagasabb mezőgazdasági végzettsége
Gyakorlati tapasztalat: %
Legfeljebb középfokú: %
Felsőfokú: %
Mezőgazdasági terület: ha
Átlagos mezőgazdasági terület: ha
Szarvasmarha-állomány: db
Sertésállomány: db
2020-ban nem volt olyan gazdaság, amely legfőbb mezőgazdasági árutermelő tevékenységét a településen folytatta.
Adatvédelmi korlátok miatt a 2020-as adatok nem közölhetők.

A térképen a település nevére kattintva láthatók az adott település 2020. évi adatai.

A fentieken túl mintegy 4,4 ezer kiemelt egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet is érintett az adatfelvételben.

Kötelező a válaszadás?

Az adatszolgáltatás az adatfelvételre kijelöltek számára a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 24. és 26. §-a alapján kötelező.

Miért szerepelnek előre kitöltött azonosító adatok is a kérdőíven, és miért szükséges az azonosító adatok megadása?

A Központi Statisztikai Hivatal célja, hogy csökkentse az adatszolgáltatók terheit és folyamatosan javítsa az adatok minőségét. Mindezek érdekében fokozottan kíván támaszkodni az állami nyilvántartások adataira, amelyek segítségével a kérdőív és a válaszadás hossza a jövőben jelentősen csökkenthető.

Az adminisztratív adatok átvételét a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény (Stt.) teszi lehetővé a KSH számára, ez alapján vesz át adatokat többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól, a Magyar Államkincstártól és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától is.

A KSH a kezelésében lévő adatállományokat (az Stt. 41. §-a alapján) kizárólag statisztikai célból, a cél eléréséhez szükséges mértékben és ideig kapcsolja össze, valamint garantálja az adatok biztonságát.

Az összeírt egyedi adatok kizárólag statisztikai célt szolgálnak.

Milyen információkat tartalmazó iratokat érdemes előkészíteni a kérdőív gyors kitöltése érdekében?

 • a gazdálkodásra (pl. a földterület nagyságára, az állatállományra stb.) vonatkozó nyilvántartásokat;
 • a gazdasághoz kapcsolódó ügyfélazonosító(ka)t, amely(ek)re a Magyar Államkincstártól agrár- és vidékfejlesztési támogatást igényelt(ek);
 • a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától kapott azonosító(ka)t.

Hogyan és mikor történik az adatfelvétel?

Az összeírás teljes mértékben elektronikus: az adatfelvétel online felületen, illetve összeírói tableteken történik.

A gazdasági szervezeteknek (OSAP 2242) a KSH részére nyújtott többi adatszolgáltatásukhoz hasonlóan a KSH Elektra rendszerében kell kitölteniük a kérdőívet a 2023. május 15. – június 15. közötti időszakban.

A kiemelt egyéni gazdaságok (OSAP 2374) az e-mailben vagy postai úton kapott tájékoztató alapján kizárólag online szolgáltatnak adatot szintén a 2023. május 15. – június 15. közötti időszakban.

A nem kiemelt egyéni gazdaságoknak (OSAP 2243) is lehetőségük van 2023. május 15–31. között az online kitöltésre. Akik viszont nem élnek ezzel a lehetőséggel, azokat 2023. június 1. – július 15. között fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók fogják felkeresni, akik a kérdőív kitöltését kikérdezéses módszerrel, tableten végzik.

Miért érdemes online kitölteni a kérdőívet?

Azokat a nem kiemelt egyéni gazdaságokat, amelyek május 31-ig online kitöltik a kérdőívet, nem fogja felkeresni összeíró a június 1. és július 15. közötti időszakban. Az online kitöltés kényelmes és gyors, emellett a kitöltők között 5 darab, 100 ezer forint értékű ajándékutalványt is kisorsolunk.

Mi adja az Agrárium 2023 jogi hátterét?

Mikor jelennek meg az első adatok?

Az előzetes, legfontosabb adatokat a KSH 2023. szeptember 15-én jelenteti meg.
Adatszolgáltatóink a kérdőíven jelezhetik, ha az adatok, elemzések megjelenéséről szeretnének azonnali értesítést kapni.

Ehhez kapcsolódóan a KSH Általános Adatkezelési Tájékoztatójának 2.21. pontja az irányadó.

Kitől kérdezhetek?

2023. április 24. és június 5. között call centert működtetünk, ahol fel lehet tenni az Agrárium 2023-mal kapcsolatos kérdéseket, továbbá kollégáink segítenek a kérdőív kitöltésében is. Telefonszám: 06 80 44 20 40
Kérdését elküldheti az agrarstatisztika@ksh.hu e-mail-címre is.

Hogyan győződhetek meg arról, hogy valóban összeíró keresett fel?

Az összeírók kötelesek a kikérdezés megkezdése előtt azonosítani magukat az összeírói igazolvány és a személyazonosító igazolványuk egyidejű felmutatásával.

Hol kaphatok további információt a mezőgazdasági összeírásokról?

A korábban végrehajtott agrárcenzusokról, gazdaságszerkezeti összeírásokról, ültetvény-összeírásokról és a rendszeres mezőgazdasági összeírásokról a KSH mezőgazdasági összeírások oldalán lehet tájékozódni.

Hogyan biztosítják az adataim megfelelő védelmét?

Az összegyűjtött adatokat bizalmasan kezeljük, azokat kizárólag statisztikai célokra használjuk fel. Az adminisztratív adatok átvételére a KSH Általános Adatkezelési Tájékoztatójának 1.2. alpontja az irányadó.

Az adatgyűjtés nem terjed ki a személyes adatokra. Egyéni vállalkozó és őstermelő esetén a név és a lakcím azonban megőrzi természetes jellegét, ahogyan a kapcsolattartásra megadott adatok (telefonszám, e-mail-cím) is, ha azok kifejezetten természetes személyhez kötődnek.

Az összeíráshoz nyereményjáték is kapcsolódik. Az ehhez tartozó információkra a KSH Általános Adatkezelési Tájékoztatójának 2.4. és 2.15. pontjai az irányadók. A nyereményjátékkal kapcsolatos egyéb részletszabályokat a sorsolási szabályzat tartalmazza.

Tudta Ön, hogy…

 • …a gyümölcsök közül almából terem a legtöbb? Mind a gyümölcsök, mind a szőlő esetében a betakarított termés mennyiségében évről-évre jelentős eltérések lehetnek elsősorban az időjárás alakulásától függően. 1990 óta a legnagyobb visszaesés a szilvánál következett be, ugyanakkor a meggy 2011 óta tartja második helyét a gyümölcsök között.
 • …a zöldségfélék közül 2000 óta a csemegekukoricából takarítják be a legtöbbet? Addig a paradicsom állt az első helyen, 2008 óta viszont a sokak által gyümölcsök közé sorolt görögdinnyével váltják egymást a második-harmadik helyen termésmennyiség tekintetében.