Ugrás a tartalomhoz

Agrárcenzusok - Agrárium 2023 gazdaságszerkezeti összeírás

A Központi Statisztikai Hivatal 2023. május 15. és július 15. között mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást hajtott végre Agrárium 2023 néven.

Agrárium 2023 logó Az Európai Unió társfinanszírozásával

Az adatgyűjtés célja az volt, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók számára, amihez az adatszolgáltatók nagyban hozzájárulnak részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással.


Kiadványok

Mindössze két hónappal az adatfelvétel befejezése után a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megjelentette az Agrárium 2023 előzetes eredményeit: Agrárium, 2023 – előzetes adatok


Miért fontos az összeírás?

Az adatgyűjtés az Európai Unió tagállamaiban a 2018/1091/EK rendelet alapján kötelező.

A mezőgazdasági adatgyűjtésekből származó információk segítik a gazdálkodókat a tervezésben, gazdasági döntéseik meghozatalában, emellett támogatják a döntéshozók munkáját, hogy aktuális, részletes és megbízható adatok segítségével a gazdatársadalmat szolgáló intézkedések születhessenek.

A pontos adatszolgáltatás nagyon fontos annak érdekében, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők és érdekképviseleteik, továbbá a kormányzati döntéshozók – a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva, jó minőségű adatok alapján – megfelelően tudják meghozni a döntéseiket, illetve a hazai és EU-szintű támogatáspolitikát megtervezni, hatását felmérni.

Milyen adatokat írtunk össze?

Az összeírást szabályozó rendelethez kapcsolódó 2021/2286 végrehajtási rendelet határozza meg azokat az adatköröket, amelyeket az Agrárium 2023 során megkérdeztünk. Emellett a hazai szakpolitikai tervezéshez kapcsolódóan további kérdésekkel is kiegészítettük az összeírás kérdőívét.

Az Agrárium 2023 brosúra tájékoztatást nyújt az egyes témakörökről, és a számok segítségével érdekes információkkal szolgál a mezőgazdaságról.

Az összeírásban érintettek két csoportját különböztettük meg attól függően, hogy teljes, illetve szűkített adattartalmú kérdőívet kellett kitölteniük. Meghatározásuk matematikai-statisztikai módszerrel történt.


A teljes kérdőív témakörei:

 • A gazdaság azonosító adatai
 • Földhasználat
 • Gyümölcsösültetvények
 • Talajművelési módszerek
 • Öntözés
 • Állatállomány
 • Szolgáltatás
 • Gépek, berendezések, agrárdigitalizáció
 • Gazdasággal összefüggő egyéb tevékenységek
 • Munkaerő, generációváltás

A szűkített adattartalmú kérdőív témakörei:

 • A gazdaság azonosító adatai
 • Földhasználat
 • Állatállomány
 • Szolgáltatás
 • Gazdasággal összefüggő egyéb tevékenységek
 • Munkaerő, generációváltás

Az adatszolgáltatói terhek csökkentése érdekében a KSH a biogazdálkodásra és a vidékfejlesztési támogatásra vonatkozó információkat adminisztratív adatbázisból veszi át, így azok nem jelennek meg a kérdőíven.

Az Agrárium 2023 kérdőívei:

Kiket érintett az összeírás?

A KSH az összeírást az ország 941 településén, mintegy 70 ezer gazdaság bevonásával hajtotta végre. Az összeírás teljes mértékben elektronikus volt: az adatfelvétel online felületen, illetve összeírói tableteken történt. Az érintett települések listája itt található:

[kijelölés törlése]

Agrárium 2023 során felkeresendő címek száma: db
2020-ban
A településen gazdálkodók száma: db
Gazdaságirányítók átlagéletkora: év
Gazdaságirányító legmagasabb mezőgazdasági végzettsége
Gyakorlati tapasztalat: %
Legfeljebb középfokú: %
Felsőfokú: %
Mezőgazdasági terület: ha
Átlagos mezőgazdasági terület: ha
Szarvasmarha-állomány: db
Sertésállomány: db
2020-ban nem volt olyan gazdaság, amely legfőbb mezőgazdasági árutermelő tevékenységét a településen folytatta.
Adatvédelmi korlátok miatt a 2020-as adatok nem közölhetők.

A térképen a település nevére kattintva láthatók az adott település 2020. évi adatai.

A fentieken túl mintegy 4,4 ezer kiemelt egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet is érintett volt az adatfelvételben.

Mi adja az Agrárium 2023 jogi hátterét?

Mikor jelennek meg az első adatok?

Az előzetes, legfontosabb adatokat a KSH 2023. szeptember 15-én jelenteti meg.
Adatszolgáltatóink a kérdőíven jelezhetik, ha az adatok, elemzések megjelenéséről szeretnének azonnali értesítést kapni.

Ehhez kapcsolódóan a KSH Általános Adatkezelési Tájékoztatójának 2.21. pontja az irányadó.

Hol kaphatok további információt a mezőgazdasági összeírásokról?

A korábban végrehajtott agrárcenzusokról, gazdaságszerkezeti összeírásokról, ültetvény-összeírásokról és a rendszeres mezőgazdasági összeírásokról a KSH mezőgazdasági összeírások oldalán lehet tájékozódni.

Hogyan biztosítják az adataim megfelelő védelmét?

Az összegyűjtött adatokat bizalmasan kezeljük, azokat kizárólag statisztikai célokra használjuk fel. Az adminisztratív adatok átvételére a KSH Általános Adatkezelési Tájékoztatójának 1.2. alpontja az irányadó.

Az adatgyűjtés nem terjed ki a személyes adatokra. Egyéni vállalkozó és őstermelő esetén a név és a lakcím azonban megőrzi természetes jellegét, ahogyan a kapcsolattartásra megadott adatok (telefonszám, e-mail-cím) is, ha azok kifejezetten természetes személyhez kötődnek.

Az összeíráshoz nyereményjáték is kapcsolódik. Az ehhez tartozó információkra a KSH Általános Adatkezelési Tájékoztatójának 2.4. és 2.15. pontjai az irányadók. A nyereményjátékkal kapcsolatos egyéb részletszabályokat a sorsolási szabályzat tartalmazza.

Tudta Ön, hogy…

 • …a gyümölcsök közül almából terem a legtöbb? Mind a gyümölcsök, mind a szőlő esetében a betakarított termés mennyiségében évről-évre jelentős eltérések lehetnek elsősorban az időjárás alakulásától függően. 1990 óta a legnagyobb visszaesés a szilvánál következett be, ugyanakkor a meggy 2011 óta tartja második helyét a gyümölcsök között.
 • …a zöldségfélék közül 2000 óta a csemegekukoricából takarítják be a legtöbbet? Addig a paradicsom állt az első helyen, 2008 óta viszont a sokak által gyümölcsök közé sorolt görögdinnyével váltják egymást a második-harmadik helyen termésmennyiség tekintetében.