Ugrás a tartalomhoz

Sajtóközlemények - Jelentés a kormányzati szektor hiányáról és adósságáról - 2006. október 24.

A Túlzott Hiány Eljárásról szóló jogszabály alapján, a nemzeti számlák európai rendszerében (ESA95) foglalt módszertani előírásoknak megfelelően a magyar statisztikai intézmények (KSH, MNB, PM) elkészítették a kormányzati szektor hiányáról és adósságáról szóló jelentést. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat a szükséges ellenőrzések után elfogadta a jelentést.
A kormányzati szektor maastrichti hiánya 2005-ben a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 1434 milliárd Ft volt, ami a GDP 6,5%-a. A hiány közel 100 milliárd Ft-tal magasabb az Eurostatnak tavasszal jelentettnél, amelyet elsősorban a kormányzati szektor magasabb állóeszköz-felhalmozása és a kormányzati szektorban elszámolt magánnyugdíj-pénztárak kisebb többlete okozott. Így a GDP arányos hiánymutató a tavasszal közölt, előzetes, részben becsült adatokhoz képest 0,4 százalékponttal magasabb. A magánnyugdíj-pénztárak (mnyp.) nélkül a GDP arányos hiány 7,8%, 0,2 százalékponttal magasabb az áprilisban közöltnél.

 

A kormányzati szektor adóssága az MNB adatai alapján 2005 végén 12714,2 milliárd Ft volt, a GDP 57,7%-a, közel 2 milliárddal nagyobb, mint az áprilisban jelentett. A magánnyugdíj-pénztárak nélküli adósság a GDP 61,6%-a.

A 2006-os évről a Pénzügyminisztérium készített előrejelzést az Eurostatnak, eszerint a várható GDP arányos hiány 8,6% (magánnyugdíj-pénztárak nélkül 10,1%), az államadósság a GDP 63,6% (magánnyugdíj-pénztárak nélkül 68,4%).

További információk: