Ugrás a tartalomhoz

H-UNCOVER – Reprezentatív felmérés a koronavírus elleni küzdelemben – eredmények

H-UNCOVER – 56 ezer főre becsülhető a koronavírus fertőzésen átesett lakosság nagysága Magyarországon

2020. május 1. és május 16. között négy orvosi egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésével valósult meg a H-UNCOVER országos felmérés, melynek célja az volt, hogy reprezentatív országos klinikai járványügyi felméréssel objektív keresztmetszeti képet adjon a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek, átfertőzöttek valós számáról.

A felmérésben a KSH által vett véletlenszerű kiválasztással képzett minta alapján, a magánháztartásokban élő, 14 éves és idősebb személyek közül 17 787 fő meghívásos módon vehetett részt az ország egész területéről. A meghívott személyek az ország megfelelő korú lakosságát reprezentálták. Ez azt jelenti, hogy a mintába került minden egyes személy egy előre meghatározott részét reprezentálta a népességnek.

A H-UNCOVER felmérésbe meghívott személyek kiválasztása kétlépcsős rétegzett mintával történt. Első lépésben a településeket választottuk ki rétegzett módon, a következő ismérvek figyelembe vételével:

  • a település népességének nagysága
  • a településen regisztrált fertőzöttek száma
  • egy főre eső SZJA-alapot képező jövedelem
  • felsőfokú végzettségűek aránya

Ezzel összesen 489 település került a mintába. A második lépcsőben a kiválasztott településeken a személyeket véletlen szisztematikus módon választottuk ki a születési dátumuk szerint sorba rendezett keretből, 10%-os kerethibát és 30%-os meghiúsulást feltételezve.Országosan a meghívottak 67,3%-a, mintegy 10 600 fő vett részt a vizsgálatban, amely mintavételből és egy kérdőív kitöltéséből állt. A felvétel eredményei országosan, regionálisan, nagyobb korcsoportos bontásban reprezentatívak abban az értelemben, hogy ezen bontásokban megbízható becslést tud adni a fertőzöttségre és átfertőzöttségre vonatkozóan.

A májusban megvalósult felmérés eredményei alapján a 14 éves és idősebb, magánháztartásban élő népességben az aktív fertőzöttek száma 2421 főre, az átfertőzötteké 56 439 főre becsülhető. Tízezer lakosra vetítve a fertőzöttek száma 2,9 főre, az átfertőzötteké 68 főre tehető. A nagyrégiókat tekintve a fertőzöttség és az átfertőzöttség mértéke Közép-Magyarországon a legmagasabb.

A H-UNCOVER felmérés eredményei alapján becsült fertőzöttség és átfertőzöttség, 2020 május