Ugrás a tartalomhoz

Adatvizualizációk

Pedagógusnap, június 7. – Köszönjük a pedagógusok munkáját!

Magyarországon 1952 óta június első vasárnapján köszöntjük a pedagógusokat. A 2019/2020-as tanévben 167 ezer köznevelésben és 23 ezer felsőoktatásban dolgozó pedagógust, oktatót köszöntünk ezen a napon. Köszönjük a pedagógusok kitartó és kreatív munkáját, amellyel alkalmazkodni tudtak a járvány következtében megváltozott körülményekhez, valamint a tanítványaik irányába tanúsított megértő türelmüket.

Köszönjük a szállítással, postai szolgáltatással foglalkozók kitartó helytállását!

A koronavírus-járvány időszakában is fontos, hogy célba érjenek a személyek, a küldemények és az áruk. Ezért köszönet jár annak a 228 ezer postai szolgáltatással, személy- és áruszállítással foglalkozó munkavállalónak, akik a járványügyi helyzetben is kitartóan dolgoznak ezen célok teljesülése érdekében.

A mentők napja, május 10.

Az első mentő – egy lovaskocsi – 1887. május 10-től járta Budapest utcáit egy orvossal, egy ápolóval és egy medikussal. Ekkor alapította meg ugyanis Kresz Géza a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületet. 1948-ban alakult meg az Országos Mentőszolgálat, amely azóta is irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja a mentést. A koronavírus-járvány idején a mentőkön szolgálók munkája különösen felértékelődik.

Társadalmi értékteremtés: az önkéntes munka

A segítségnyújtás fontos társadalmi érték. Az önkéntes munka különösen fontos a koronavírus-járvány időszakában, az időskorú népesség védelme érdekében az önkéntes tevékenységek közül felértékelődik a korábban is gyakorinak számító ügyintézés, vásárlás, betegápolás és idősgondozás szerepe. A 2019. I. negyedévét megelőző egy évben a munkaképes korú népesség harmada dolgozott önkéntesként.

Gyermekgondozás és munkavégzés

A gyermekgondozás és a munka összeegyeztetése komoly kihívást támaszt a munkaerőpiac résztvevői számára. Magyarországon a 25–49 éves korosztályban 1,2 millió volt azok száma, akik munkavégzés mellett 15 évesnél fiatalabb gyermeket neveltek 2018 II. negyedévében. Ebben az időszakban még igen kis részük dolgozott otthonról, a jellemzően vagy alkalmanként otthonukban dolgozók aránya mindössze 6,6% volt.

Köszönjük a kereskedelemben dolgozók helytállását!

Köszönjük a kereskedelemben dolgozóknak a koronavírus-járvány időszakában végzett kitartó munkáját, amellyel biztosítják, hogy továbbra is hozzájussunk a mindennapok során szükséges árucikkekhez! Külön köszönjük a vevőkkel nap mint nap közvetlen, személyes kapcsolatba kerülő 308 ezer kereskedelmi dolgozó áldozatvállalását!

A gyermekes háztartások virtuális jelenléte

A társadalom és a gazdaság egyaránt egyre inkább digitalizálódik, aminek elengedhetetlen feltétele, hogy minél többen rendelkezzenek internetes kapcsolattal. A koronavírus-járvány következtében a gyermekek oktatása digitális alapokra helyeződött, aminek szintén egyik fontos eleme, hogy a gyermekes háztartások elérjék a világhálót. A gyermekes háztartások internet-ellátottsága 2010 és 2019 között 76-ról 98%-ra nőtt, ma megegyezik az uniós átlag mértékével.

Vigyázzunk az idősebbekre!

A koronavírus-járvány az időskorú népességre különösen veszélyes, ezért ezekben a hetekben a szokásosnál is jobban oda kell rájuk figyelnünk. Egyre többen tartoznak az időskorúak közé: hazánkban 2019. január 1-jén csaknem 1,9 millió 65 éves és annál idősebb lakos élt, a népesség közel egyötöde.

Köszönjük az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját!

Köszönjük az egészségügyben dolgozók helytállását a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben. Külön köszönet a 202 ezer, hazai egészségügyben dolgozó egészségügyi foglalkozású honfitársunknak, akik nap mint nap, közvetlenül vagy közvetve életeket mentenek. A járvány különösen aktuálissá teszi az április 7-i Egészségügyi Világnapot. 1948-ban ezen a napon kezdte meg működését a WHO, mely globális egészségügyi kérdések mellett a koronavírus-járvány helyzetét is figyelemmel kíséri.