Ugrás a tartalomhoz

A 2021. évi népszámlálás kérdőívtesztelése – Kérdőív

A népszámlálás kérdőívtesztelése során a népszámlálás kérdőívének tervezett kérdéseit kell megválaszolni, egy lakás- és annyi személyi kérdőívet kell kitölteni, ahányan a lakásban laknak. A kérdőív utolsó kérdései a kitöltéssel kapcsolatos tapasztalatokra vonatkoznak, arról gyűjtenek információt, hogy milyen eszközön történt a kitöltés és milyen nehézségekkel találkoztak a kitöltők a kérdések megválaszolása során.

Szűkebb tartalmú tesztkérdőív

A tesztkérdőív a jövő évi népszámlálás kérdőívéhez képest szűkebb tartalmú, mivel nem tartalmaz nemzetiségre, anyanyelvre, családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, vallásra, egészségi állapotra, fogyatékosságra vonatkozó kérdéseket..

Ezek az adatkörök a népszámlálás fontos kérdései, a népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény előírja a gyűjtésüket. A kérdések a tesztkérdőíven nem szerepelnek, mert a kialakításuk folyamatban van, azt az érintettek bevonásával végzi a KSH. A folyamat 2020 januárjában kezdődött, amikor széles körű egyeztetésre került sor a nemzetiségeket, az egyházakat és a fogyatékos embereket képviselő szervezetekkel annak érdekében, hogy a népszámlálási kérdőív tartalmában és kitölthetőségében is a legmegfelelőbb legyen az érintettek számára. Az egyeztetést továbbiak követték, és a következő hónapokban folyamatos közös munkával alakítjuk ki a kérdések végső tartalmát.

A tesztkérdőív kétféle változata

A lakáskérdőíven szereplő lakcím pontosságára, illetve a címen élő személyek számára vonatkozó kérdéseket kétféle változatban kérdezzük a kérdőívtesztelés során: a részt vevő adatszolgáltatók véletlenszerűen (50–50% arányban) kapják meg a lakáskérdőív „A”, illetve „B” változatát.

Lakáskérdőív „A változat”

Lakáskérdőív „B változat”

Személyi kérdőív

Véleménykérdések

A kérdőív kitöltéséhez kattintson ide: Töltse ki a kérdőívet