Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2015.02.24.

Megújulnak a KSH gyorstájékoztatói


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai közzétételénél a korszerű információs technológiák nyújtotta lehetőségeket kihasználva igyekszik megfelelni a változó felhasználói igényeknek. Ezért a 2015. évi tárgyidőszakról szóló gyorstájékoztatóit 2015. március 4-től tartalmi és formai szempontból is megújítva teszi közzé.


A főbb változások a következők:


  • A kulcsfolyamatok alakulásáról szóló rövid elemzéseket, illetve a kapcsolódó táblázatokat a jövőben felhasználóbarát módon, HTML-formátumban tesszük közzé.
  • Amellett, hogy egységessé válik a gyorstájékoztatók szerkezete, a szövegek is könnyebben érthetőbbé válnak. A rövid, szöveges adatközlésekben – a téma sajátosságait figyelembe véve – az összehasonlítás alapját rendszerint az előző év azonos időszakának adatai adják. Emellett minden gyorstájékoztatóban interaktív grafikon és esetenként a főbb mutatókat összefoglaló szövegközi táblázat is található.
  • A táblák a STADAT- táblagyűjteményből lesznek elérhetők, Excel-formátumban is letölthetők, biztosítva ezzel az adatokkal való továbbszámítás lehetőségét.
  • A gyorstájékoztatók felületén ikonok irányítják a felhasználókat a kapcsolódó STADAT táblagyűjteményhez, az adatok dinamikus elérését biztosító tájékoztatási adatbázishoz, a módszertani információkhoz és a nemzetközi adatokhoz.
  • A gyorstájékoztatók nemcsak asztali számítógépen/laptopon érhetők el kényelmesen, hanem a mobiltelefonok kisebb kijelzőjén vagy tableten is.
  • A gyorstájékoztatókhoz kapcsolódó információs ikonok (pl. naptár, kapcsolat, közösségi média), valamint a menüből kiválasztott gyorstájékoztatók megtekinthetők a webes alkalmazás felületén, ez utóbbiak külön ablakban megnyithatók nyomtatható formátumban is.

Tájékoztatjuk továbbá tisztelt Felhasználóinkat, hogy a legfontosabb konjunktúramutatók 2015. évi tárgyidőszakról szóló második becsléseit a jövőben az első becslésekhez hasonló módon, gyorstájékoztatóként jelentetjük meg, a többi gyorstájékoztatónál részletesebb tartalommal.


A gyorstájékoztatók továbbra is előre rögzített naptár szerint jelennek meg, melynek időpontjai a Katalógusban érhetők el. Emellett a gyorstájékoztatók naptára külön is elérhető marad a honlap nyitóoldalán, a bal felső sarokban.


Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu