Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - KSH Podcast

Elindult a KSH podcast csatornája!

Big data, kísérleti statisztika, népszámlálás, agárcenzus. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júliustól új felületen – egy podcast csatornán – nyújt havonta betekintést a „színfalak” mögé, melyben a statisztika világába kívánja elkalauzolni a hallgatókat. A hivatal online felületein elérhető tematikus „rádióadása” érdekes kérdésekre keresi a választ úgy, hogy közben szórakoztató és informál. A KSH podcastok az összes nagyobb streaming szolgáltatónál elérhetővé válnak.

A KSH podcast csatornája»

KSH Podcast 11. rész

Stat Wars UNI, Az ébredő erő

2021. október 6.

Október 15-én eldördül a startpisztoly és megkezdődik a STAT WARS UNI névre hallgató statisztikai verseny. A KSH évente megrendezésre kerülő, többfordulós szakmai viadalára három fős csapatok jelentkezését várják. Braun Lászlóval a KSH Turizmus- és szállításstatisztikai osztályának munkatársával, - aki 2018-ban maga is résztvevője volt a küzdelemnek - Breiner Tamás beszélget a versenyen szerzett élményeiről.

A podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-11--rsz-STAT-WARS--Az-bred-er-e182gfv

Kapcsolódó tartalom:

STAT WARS UNI – országos statisztikai verseny – 2021

KSH Podcast 10. rész

Beszéljünk a GDP-ről!

2021. október 4.

A GDP volumenváltozására vonatkozó előzetes adatok (első becslés) és a legfrissebb második becslése adatai alapján is elmondható, hogy a magyar gazdaság gyorsan kilábalt a koronavírus harmadik hullámának hatásaiból. A gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 17,9 %-kal nőtt 2021. második negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Dr. Cseh Tímeával a KSH Negyedéves és szektorszámlák osztályának vezetőjével Breiner Tamás, kommunikációs munkatárs beszélgetett a bruttó hazai termék volumenének növekedéséről, a számítás módszertanáról és a gazdaság további kilátásairól.

A podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-10--rsz-Beszljnk-a-GDP-rl-e189f6b

Kapcsolódó tartalom:

Bruttó hazai termék (GDP), 2021. II. negyedév (második becslés)

KSH Podcast 9. rész

Agrárcenzus 2020 előzetes eredményei

2021. április 13.

2020-ban teljes körű mezőgazdasági összeírást hajtott végre a Központi Statisztikai Hivatal, „Agrárcenzus 2020” elnevezéssel. Legújabb podcast adásunkban a felmérés előzetes eredményeiről beszélgetünk Tóth Péterrel, a KSH Mezőgazdasági statisztikai osztály statisztikai tanácsadójával.
Az interjúból megtudhatjuk, hogy a növénytermesztés vagy az állattenyésztés a népszerűbb tevékenység a gazdák körében; mekkora a mezőgazdasági földhasználat Magyarországon; hogyan alakulnak a gazdák elvárásai az életkoruk változásával és vajon igaz-e, hogy a hazai meggynél nincs alkalmasabb a befőttek gyártására egész Európában?

A podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-9--rsz-Az-Agrrcenzus-elzetes-eredmnyei---beszlgets-Tth-Pterrel-eunp08

Kapcsolódó tartalom:

Az Agrárcenzus 2020 című kiadvány a KSH honlapján elérhető: www.ksh.hu/docs/hun/xftp/ac2020/elozetes_adatok/index.html

KSH Podcast 8. rész

A fogyasztóiár-index számításáról

2021. január 13.

A fogyasztóiár-index a háztartások által saját felhasználásra vásárolt termékek és szolgáltatások időben bekövetkező átlagos árváltozását méri – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei első podcast-adásából, amelynek témája a fogyasztóiár-index számítása volt. Quittner Péter, a KSH Nemzeti számlák főosztály fogyasztói árak osztályvezetője beszélt a módszertanról, nemzetközi példákról, és megválaszolta az index számítását érő kritikákat is.

A podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-8--rsz-A-fogyasztir-index-szmtsrl-eot9ob

Kapcsolódó tartalom:
Így méri a KSH az inflációt 2021.01.13.

KSH Podcast 7. rész

Évzáró podcast-beszélgetés a KSH elnökével

2020. december 21.

„A statisztika előállítása szempontjából zavaros időszak volt 2020, amely az újratervezés évének is tekinthető” – mondta évzáró podcast-beszélgetésében Dr. Vukovich Gabriella. A KSH elnöke – akit Bognár Gergely, a KSH szóvivője kérdezett – beszélt a rendhagyó módon idén két szakaszban megvalósult Agrárcenzusról, az idei év kihívásairól, a 2021-es népszámlálás feladatairól, és a jövő év terveiről is.

A podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-7--rsz-vzr-beszlgets-eo2jbv

KSH Podcast 6. rész

A számontartott nemzet című térképalbumról – beszélgetés Rovács Barnával

2020. december 11.

„Trianon nem volt még soha ennyire szép” – írta a Mandiner A számontartott nemzet című térképalbumról. A 238 térképet és 13 tanulmányt tartalmazó kötetet a trianoni évfordulóra adta ki a KSH és a KSH Könyvtár. A kötet elkészítésének lépéseiről, a kihívásokról, és az album különlegességeiről is kérdezte a KSH podcast-adásában Bognár Gergely szóvivő Rovács Barna geográfus-statisztikust, a kötet egyik szerkesztőjét, a KSH Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztály munkatársát.

A podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-6--rsz-Beszlgets-a-Szmontartott-nemzet-cm-trkpalbumrl-enlk0c

Kapcsolódó tartalom:
A számontartott nemzet címmel exkluzív térképalbumot ad ki a KSH és a KSH Könyvtár 2020.06.04.

KSH Podcast 5. rész

Beszélgetés a KSH elnökével

2020. október 20.

A statisztika közérthetővé tételéről, a „békeidők legnagyobb hadműveletéről” (vagyis a népszámlálásról), és az idei Statisztikai Világnapról is beszélt Dr. Vukovich Gabriella, a KSH legújabb podcast-adásában. A KSH elnökét a múltban és a jelenben a statisztika előtt álló kihívásokról, a jövő fejlődési irányairól, a koronavírus által módosított adatgyűjtési folyamatról is kérdezte Bognár Gergely, a KSH szóvivője.

A podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-5--rsz-Beszlgets-a-KSH-elnkvel-el8qov

Kapcsolódó tartalom:
KSH: új megoldások a megnövekedett adatigények kiszolgálására 2020.10.20.

KSH Podcast 4. rész

Agrárcenzus 2020

2020. szeptember 29.

A szeptember 19. és november 22. között zajló Agrárcenzus felmérésről beszélget legújabb podcast adásunkban Bognár Gergely, a KSH szóvivője Tóth Péterrel, a KSH Mezőgazdasági statisztikai osztály statisztikai tanácsadójával.
Az interjúból megtudhatjuk, hogy a legelső Agrárcenzusban hány címet kellett „összeírniuk” a „számlálóügynököknek”, milyen célt szolgál ma a felmérés, illetve a gazdálkodóknak milyen előnyük származik a kitöltésből.

A podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-4--rsz-Agrrcenzus-2020-ekas19

Kapcsolódó tartalom:
Még egy hónapig tart az Agrárcenzus 2020.10.26.
Szeptember 19-én folytatódik az Agrárcenzus 2020.09.16.
Már csak egy hét az Agrárcenzus online szakasza 2020.06.22.
Indul az Agrárcenzus! A KSH megrajzolja a hazai agrárium jelenlegi „térképét” 2020.06.03.
Általánosságban az Agrárcenzusról

KSH Podcast 3. rész

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com együttműködésében létrejött a „KSH-Ingatlan.com lakbérindex”

2020. augusztus 27.

Az új mutató a lakáspiaci változások gyors és részletes megismerését szolgálja. A két szervezet adatainak felhasználásával létrehozott index előkészítése közel egy éven át tartó kutatás, előkészítés eredménye.
A részletekről Székely Gábornét, a KSH Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztály Lakásstatisztikai osztályvezetőjét és Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét kérdezte Bognár Gergely, a KSH szóvivője.

A podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-3--rsz-KSH-ingatlan-com-lakbrindex-eimur2

Kapcsolódó tartalom:
Lakbérindexet fejlesztett a KSH és az ingatlan.com 2020.08.27.

KSH Podcast 2. rész

Szinglitérkép

2020. augusztus 5.

Van már Magyarországnak szinglitérképe! Dr. Rövid Irén szociológus, a KSH elemzője készítette el hazánk első szinglitérképét. A szakember kutatásaiból megtudhatjuk, hogy a média által sugallt képpel szemben hazánkban több a szingli férfi, mint nő. Ez, illetve még több tény fogja ledönteni a filmekben látható hamis mítoszt.

A podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-2--rsz-Szinglitrkp-ehmtm0

Kapcsolódó tartalom:
Van már Magyarországnak szinglitérképe! 2020.08.05.

KSH Podcast 1. rész

H-UNCOVER

2020. július 10.

Hogyan állították össze a KSH munkatársai a 17 787 fős H-UNCOVER mintáját? Mit jelent a reprezentativitás a májusban lezajlott országos koronavírus szűrővizsgálatban? Hány napot dolgoztak éjjel-nappal a kollégák a felmérésen? Ezekről mesélt – módszertani mélységekbe menően – Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese.

A podcastet itt lehet meghallgatni: https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-1--rsz-H-UNCOVER-eghvv2

Kapcsolódó tartalom:
(El)Indul(t) a KSH podcast csatornája! 2020.07.10.
H-UNCOVER – a felmérés eredményei alapján 56 ezer főre becsülhető a koronavírus fertőzésen átesett lakosság nagysága Magyarországon 2020.07.01.