Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2020.10.20.

KSH: új megoldások a megnövekedett adatigények kiszolgálására

Ma ünnepeljük a Statisztikai Világnapot

Statisztikai Világnap 2020A 2020. évi Statisztikai Világnap a megbízható adatok fontosságára hívja fel a figyelmet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hivatalos statisztika modernizációjában élen járó szervezetként gyorsan és agilisan reagál a napjainkban folyamatosan növekvő adatéhségre: a koronavírus által teremtett helyzetben szinte hetek alatt vont be új adatforrásokat, vezetett be új adatgyűjtési módokat és adatfeldolgozási technikákat. Információmenedzseri szerepével megkérdőjelezhetetlen hivatkozási alapokat biztosít a döntéshozóknak és a társadalom egészének egyaránt a körülöttük zajló folyamatok, lényegi összefüggések, és végeredményben a világ alaposabb megértéséhez.

„Amellett, hogy saját döntéseink jelentős részét a statisztikai adatok által közvetített tényszerű információk alapján hozzuk meg, a hivatalos statisztikák a kormányzati döntéshozatal legfőbb eszközeiként közvetetten is befolyásolják életünket” – fogalmazott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb podcast adásában Dr. Vukovich Gabriella. A KSH elnöke szerint éppen e jelenségre, a statisztika fontosságára hívta fel a világ figyelmét az ENSZ közgyűlése azzal, hogy minden ötödik év október 20-át – a Magyarország által benyújtott javaslat alapján – Statisztikai Világnappá nyilvánította.

Az idei Statisztikai Világnap mottója: „Megbízható adatokkal kötjük össze a világot”, amely jelmondatnak a járványhelyzet tükrében különleges jelentősége van.

„Ha a számunkra oly fontos világnap távlatában nézzük, csak az elmúlt 5 év során több tízezer adatkérést teljesítettünk, míg a honlapunkat egy esztendő leforgása alatt több millióan keresik fel. A különböző adatforrások integrálása már jóval túlmutat az adatok előállításán, vagyis a hivatal munkájának köszönhetően az adatokból hasznosítható, értelmezhető információ és biztos tudás lesz. Rendkívül mozgalmas időszak áll mindannyiunk mögött, de annál nagyobb büszkeséggel tölt el, hogy szakembereinknek, valamint többféle adatforráshoz, közöttük a Big Datához köthető naprakész megoldásainknak köszönhetően mérvadó, szinte napi aktualitású statisztikai információkkal is tudunk szolgálni” – hangsúlyozta Dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

A KSH honlapján található „Heti monitort” és „Koronavírus dossziét” is a döntéshozók oldaláról, valamint a társadalom részéről is tapasztalt, megnövekedett adatigény hívta életre. A pandémia gazdasági és társadalmi hatásainak mérése mind hazai, mind nemzetközi tekintetben új, előremutató megoldások bevezetésére ösztökélte a nemzeti statisztikai hivatalokat.

A KSH már például web scraping technikákat (honlapokról közvetlenül gyűjtve adatokat) is alkalmaz az árak megfigyeléséhez és a kapcsolódó adatgyűjtéshez, ami különösen a tavaszi időszakra volt igaz, a járvány első hullámának idején ugyanis a munkatársak nem tudtak az üzletekben árakat összeírni. A KSH a gépjárműforgalom változásának bemutatásához továbbá már közúti kamerák adatait is felhasználja, az online pénztárgépek adatállományait pedig közvetlenül a NAV-tól veszi át a kiskereskedelmi forgalom minél pontosabb becsléséhez.

Hogy ne csupán a Statisztikai Világnapon, hanem mindig megbízható és hiteles adatokkal segíthesse a tényeken alapuló döntéshozatalt.

Dr. Vukovich Gabriellával készült podcast»

Statisztikai Világnappal kapcsolatos információk»

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu