Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2020.08.05.

Van már Magyarországnak szinglitérképe!
Megjelent a KSH második podcastje

 

Ilyen egy tipikus magyar szingli

Magyarországon a szinglik között a nők vagy a férfiak vannak többségben? Úgy élnek, mint a filmekben?

 

Budapest, 2020. augusztus 5. – A tipikus magyar szingli átlagéletkora 30 év, és közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezik – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második podcast-adásából, amelynek témája két szinglikutatás volt.

Dr. Rövid Irén szociológus, a KSH elemzője két tanulmányt készített a szinglikről. Ezekből tudjuk, hogy a média által sugallt képpel szemben hazánkban a szinglik között több a férfi, mint a nő. A szingliket bemutató filmekben és sorozatokban megjelenő tipikus szinglinő a harmincas éveiben jár, felsőfokú végzettséggel rendelkezik, munkájáért kiemelkedő bért kap, és nagyvárosban él. „Azt az adataink is alátámasztják, hogy a legtöbb szingli nagyobb városokban lakik és körükben több a felsőfokú végzettségű. Az viszont egyáltalán nem igaz hazánkban, hogy több a szinglinő, mint a szingliférfi” – mondta Dr. Rövid Irén. A KSH szakértője – aki e tanulmányokból elkészítette hazánk első szinglitérképét – a 2001. és a 2011. évi népszámlálás, valamint a 2016-os mikrocenzus adatait használta fel kutatásaiban.

Kit is tekintünk szinglinek? A kutató szerint több szinglidefiníció létezik. Ő azokat tekintette szinglinek, akik a két népszámlálás idején a 20–39 éves korcsoportba tartoztak, még nem kötöttek házasságot, nem éltek tartós párkapcsolatban, nem született gyerekük, és egyedül éltek a háztartásban. Ezek alapján a legutolsó népszámlálás idején 201 ezer szingli élt hazánkban.

A kutatások alapján az is kiderült, hogy milyen egy tipikus 20–39 éves magyar szingli. Az átlagszingli 30 éves, 21 évesen kezdett dolgozni, és 24 évesen költözött el otthonról.

 

A két tanulmány a következő linkeken érhető el:
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/terstat/2018/03/ts580304.pdf


http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/terstat/2020/02/ts600206.pdf

 

A podcast-adás itt hallgatható meg:
https://anchor.fm/ksh-podcast/episodes/KSH-Podcast-2--rsz-Szinglitrkp-ehmtm0

 

Sajtóinformáció:
kommunikacio@ksh.hu

 

A KSH-ról

A KSH a magyar statisztikai szolgáltatás nagy múltú centruma, olyan tudásbázis, amely magas szakmai színvonalú munkájával átfogó adatokat és elemzéseket ad a gazdaságot, a társadalmunk minden egyes szegmensét meghatározó kérdésekben. A hivatal önálló szakmai szervezetként, tevékenységével európai szinten is jegyzett, elismert, nemzetközileg aktív intézmény. Tevékenysége a döntéshozók, gazdasági szereplők, kutatók és a társadalom minden tagjának minél magasabb szintű, tényalapú tájékoztatását szolgálja. Olyan alapvető értékek mentén végzi munkáját, mint a szakmai függetlenség, a pártatlanság, az objektivitás, a megbízhatóság és a minőség iránti elkötelezettség.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu