Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2015.03.27.

A Központi Statisztikai Hivatal közleménye: A bruttó hazai termék (GDP) megítélésének tétje

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megütközéssel fogadja az adatainak avatatlan felhasználásáról szóló híreket, különösen, ha azok olyan körökből érkeznek, ahol feltételezhető a minimális szakmai hozzáértés. A bruttó hazai termék (GDP) legutóbbi adatainak közzétételét követően több ilyen jellegű megnyilvánulásnak volt elszenvedője a hivatal. Legutóbb a Pénzügykutató Zrt. 2015. március 26-i prognózisának ismertetésekor hangzott el egy internetes portál híradása szerint, hogy a kutatók „úgy érzik, a KSH adatai sem harmonizálnak mindenben a tényekkel.” Pontosabban: „Csakhogy a KSH a nominál GDP kiszámolásakor olyan adatokkal dolgozott, amelynek megalapozottságát szakmai körökben erős kételyek övezik, s a statisztikusok máig adósak a kielégítő magyarázattal - állítják a Pénzügykutatónál.”

 

A KSH már az első „elmarasztaló” hangok másnapján, 2015. március 13-án közleményben fejtette ki álláspontját, amely megismerhető a hivatal honlapján. Ebben az alkalmazott módszertan bemutatásával részletesen rámutat a „kételyekre” okot adó kifogások szakmai megalapozatlanságára. Azaz: a statisztikusok tizenhárom napja nem „adósak” a kielégítő magyarázattal. A két hete közzétett rövid ismertetésből is kiderül: az úgynevezett szakértők tévednek, amikor úgy vélik, hogy a GDP számításai során a statisztikusok valamiféle „deflátort” alkalmaznak, aminek segítségével korrigálnának bármiféle egyéb adatot. A nemzetközi szakmai ajánlásokkal, jogszabályokkal is alátámasztott módszertan ezzel ellentétes eljárást követ. A változatlan áras számítások során részletes termékcsoportos vagy gazdasági ágazatos számítások történnek az ahhoz a területhez tartozó alapárindexek felhasználásával, majd a részletes változatlan árra átszámított adatok összegezésével áll elő a változatlan áras GDP értéke.

 

A módszertani előírásokat a KSH munkatársai következetesen betartják. Aki az alkalmazott eljárások ismeretének hiányában, vagy tudatosan, ártó szándékkal ezt kétségbe vonja, az méltatlan színben tünteti fel mind a KSH-t, mind a statisztikusok közösségét. A bruttó hazai termék (GDP) mutatója túlságosan jelentős makrogazdasági jelzőszám, a KSH iránti töretlen bizalom pedig túlságosan fontos kérdés ahhoz, hogy bárkitől eltűrje a hivatal a lejáratás céljával tett álszakmai vádakat. Ezért mind az érintett sajtóorgánumok (HVG, ATV, nol.hu), mind Mellár Tamás, Belyó Pál és Petschnig Mária Zita megalapozatlan vádjait a Központi Statisztikai Hivatal a leghatározottabban visszautasítja.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu