Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2015.07.06.

A Központi Statisztikai Hivatal közleménye: Kizárólag szakmai okokból vizsgálja felül a KSH a létminimum-számítás módszertanát

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megdöbbenve fogadta azokat a megnyilvánulásokat, melyek szerint a létminimum-számítás felülvizsgálata mögött politikai indíttatás lenne. Az ilyen megnyilvánulások sértik a KSH jó hírnevét.

 

A KSH a rá nézve kötelező érvényű hazai és nemzetközi jogszabályoknak, az Európai Statisztika Gyakorlati Kódexének, illetve az ENSZ Közgyűlése által elfogadott, A hivatalos statisztika alapelvei című dokumentumnak megfelelően maga határozza meg a módszertanait.

 

Amint az Létminimum, 2014 című kiadványunkban is olvasható, a létminimum a lét puszta fenntartása helyett (amire a nevéből következtetni lehet) egy olyan társadalmilag elfogadható életszínvonal szintet mér, ami 2400 kalóriás élelmiszer-fogyasztásból kiindulva figyelembe veszi a művelődési, szórakozási, oktatási stb. költségeket is. A mutató tehát elfedi a társadalomban ténylegesen meglevő szegénységet, emiatt alkalmatlan a ténylegesen nehéz körülmények között élők helyzetének bemutatására. A KSH tehát – egyes véleménynyilvánítók állításával ellentétben – nem a szegénység tényének elkendőzése vagy bármiféle politikai érdek mentén szünteti meg a mutató számítását, éppen ellenkezőleg: az idén ősszel új módszertannal és új formában publikált mutatókkal – az európai uniós szegénységi, úgynevezett laekeni indikátorokat kiegészítve – pontosabb képet kíván adni a magyar társadalom rétegeiről, ezen belül a szegénységtől leginkább érintett és fenyegetett csoportokról.

 

A létminimum-számítás módszertanának felülvizsgálatát a KSH szakértők és a felhasználók széles körének bevonásával kezdte meg. Az egyeztetési folyamatban a munkavállalói oldal képviselői és szakértői is részt vettek, akik egyetértettek a mutató felülvizsgálatának szükségességével.

 

Mindezen okokat figyelembe véve a KSH határozottan visszautasítja a jó hírnevét sértő állításokat.

 

Az új módszertan kidolgozásában természetesen a továbbiakban is számít a KSH az adatok széles felhasználói körének, a tudományos élet képviselőinek, a közigazgatás szakértőinek, valamint a munkavállalói és a munkáltatói érdekképviseletek közreműködésére.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu