Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2016.04.29.

Az Európai GDP 30 napos előzetes gyorsbecslése

 

Az Eurostat 2016. április 29-től az egyes negyedévek végét követő 30. napja közelében (t+30) közzéteszi az euróövezet (EA) és az Európai Unió (EU) GDP-jére vonatkozó előzetes negyedéves gyorsbecslését. Ez azt jelenti, hogy az európai és az Amerikai Egyesült Államok GDP előzetes gyorsbecslésének közzététele ugyanazon napon történik majd, megkönnyítve azon felhasználók helyzetét, akik világszintű makrogazdasági statisztikákhoz egyidejűleg kívánnak hozzáférni.

 

A KSH számára kiemelt jelentőséggel bír a pontos és hiteles adatközlés, hogy felhasználói megbízható adatok birtokában hozzák meg döntéseiket, ezért az európai országok többségéhez hasonlóan, egyelőre nem publikálja t+30 napra az előzetes GDP gyorsbecslés eredményét. Az előzetes gyorsbecslés modelljének fejlesztését 2014 elején kezdte meg a KSH, de a folyamat jelenlegi fázisában a t+30 illetve a t+45 napra készülő becslések között várható revíziók mértéke meghaladja a felhasználók által megszokott (a t+45, illetve a t+70 napra publikált adatok közötti) revíziók nagyságát.

 

További információ az alábbi linkre kattintva érhető el: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Preliminary_GDP_flash_estimate_in_30_days_for_Europe/hu

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu