Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2016.10.19.

Két napig Budapest lesz az európai statisztika fővárosa

 

Október 20-a az Európai Statisztika Napja, amelynek apropóján nagyszabású nemzetközi konferenciát szervez Budapesten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az Eurostattal és az Európai Központi Bankkal közösen. A „Conference of European Statistics Stakeholders” (CESS 2016) elnevezésű kétnapos konferencián a hivatalos statisztika előállítói, felhasználók és kutatók találkoznak, hogy áttekintsék a statisztikai adatok előállításával kapcsolatos módszertani és szakmai kérdéseket, az adatok bemutatásának korszerű vizualizációjával és kommunikációjával összefüggő fejlesztéseket, az adatfelhasználók igényeit. A konferencia mintegy 400 résztvevője 39 szekcióban, több mint százhúsz előadást vitat meg 20-21-én a Magyar Tudományos Akadémia termeiben.

 

Október 20-án és 21-én az Európai Statisztikai Nap apropóján „Conference of European Statistics Stakeholders” (CESS 2016) elnevezésű nemzetközi konferenciát rendez a Központi Statisztikai Hivatal, valamint európai partnerei – az Eurostat, az Európai Központi Bank, az Európai Statisztikai Tanácsadó Bizottság és az Európai Statisztikai Társaságok Szövetsége. A konferencia mintegy 400 fő részvétel, négy szekcióteremben zajlik majd, az előadók száma pedig 120-nál is több lesz. A konferencia házigazdája a Központi Statisztikai Hivatal képviseletében Vukovich Gabriella, a KSH elnöke, de jelen lesz még Walter Radermacher, az Eurostat főigazgatója, Aurel Schubert, az Európai Központi Bank Statisztikai Divíziójának igazgatója, Gerendás János, a Magyar Nemzeti Bank Statisztikai Igazgatóságának vezetője. A megnyitón Hornung Ágnes, a pénzügyekért felelős államtitkár mond köszöntő beszédet.

 

A CESS 2016 legfontosabb célja, a résztvevők bemutassák egymásnak a statisztikai adatok előállításának modernizációs folyamatait és jó gyakorlatait, az adatok vizualizációjának és kommunikációjának leginnovatívabb módjait, valamint hogy módszertani jártasságukat az adatok gyűjtése és feldolgozása terén is fejleszteni tudják. Terítékre kerülnek a legaktuálisabb társadalmi és gazdasági jelenségeket vizsgáló megoldások, így a határokon átívelő régiós statisztikák előállítása, a multinacionális cégeket érintő adatgyűjtések, valamint a migrációs statisztika. Az eseményen a statisztikus szakma kiválóságai mellett részt vesznek az adatok felhasználói – újságírók, kutatók és a kormányzati szervek képviselői is.

 

Az eseményen számos európai ország statisztikai hivatalának elnöke, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) képviselői is jelen lesznek, az eseményen ugyanakkor több, mint 70 európai egyetem is képviselteti magát.

 

A konferencia szervezői különös hangsúlyt fektetnek az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt álló országok, valamint a fejlődő országok statisztikai hivatalaival és kutatóintézeteivel való együttműködésre, ezért például Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró vagy Nigéria, India, Pakisztán statisztikusai is részt vesznek a CESS 2016 rendezvényén.

 

A konferencián a magyar előadók között Vereczkei Zoltán, a KSH módszertani vezetője a hivatalos statisztika fejlesztésének jelenleg egyik legizgalmasabb témájáról, az adatintegrációról tart előadást az ENSZ keretében folyó, azonos témájú projekt képviseletében. „Az Európai Statisztikai Rendszerben, és az ENSZ szintjén is fejlesztések folynak az úgynevezett adminisztratív adatok statisztikai célú felhasználása, illetve az újszerű, modern adatforrások (elsősorban a Big Data) felhasználásának területén. Az adatintegráció kutatásával foglalkozó országok többsége alapvetően hasonló kihívásokkal néz szembe, így a CESS 2016 konferencia kiváló alkalmat ad több közös nemzetközi szintű fejlesztésről történő beszámolóra. Az adatintegráció kapcsán konkrét problémákról is szó esik majd, így például arról, hogy más országok hogyan tudják felhasználni az adminisztratív adatforrásokat népszámlálási célokra” – mondta el Vereczkei Zoltán.

 

A „Conference of European Statistics Stakeholders” (CESS 2016) konferenciára idén második alkalommal kerül sor, az elsőt 2014-ben Rómában rendezték meg.

 

További információ a konferenciáról: http://www.ksh.hu/cess2016/

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu