Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2016.10.26.

A Nemzetközi Statisztikai Intézet Tanácsának tagjává választották Vukovich Gabriellát, a KSH elnökét

 

A Nemzetközi Statisztikai Intézet (International Statistical Institute - ISI) Tanácsának tagjává választották Vukovich Gabriellát, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét. Az ISI az egyik legnagyobb múlttal rendelkező nemzetközi tudományos szervezet. A KSH elnökének jelenléte az ISI Tanácsában mind a KSH, mind a hazai statisztikus szakma teljesítményének elismerését jelenti.

 

A Nemzetközi Statisztikai Intézet legfontosabb célkitűzése, hogy világszerte elősegítse a statisztikai adatok jobb megértését, a szakmai és módszertani fejlesztéseket és a jó gyakorlatok elterjedését. Ezt tükrözi a szervezet jelmondata is: „A statisztika tudománya egy jobb világ szolgálatában”.

 

Az ISI Tanácsának tagjait 4 évre választják meg, és tevékenységét az ISI végrehajtó bizottságával (elnök, alelnökök) szoros együttműködésben fejti ki. A testület feladata, hogy részt vegyen az ISI hosszú távú stratégiai terveinek és operatív programjainak kidolgozásában. A 2016. október 4-én lezárult választás során a 2017-2021-es időszakra megválasztott testület tagjai: Ola Awad (Palesztina), Anil Gore (India), Victor Panaretos (Svájc), Nathalie Shlomo (Egyesült Királyság), Kwok Tsui (Hong Kong), Jessica Utts (USA), Martina Vandebroek (Belgium) és Vukovich Gabriella (Magyarország).

 

Az ISI hivatalosan 1885-ben alakult meg, a szervezet előfutárának tekinthető rendszeres nemzetközi statisztikai kongresszusokat azonban már 1853 óta megrendezik. Az ISI első 81 tagja az akkori időszak kormányzati és tudományos területen tevékenykedő statisztikusainak elitjéből került ki. A szervezet alapító tagjai között nyolc magyar statisztikust is találhatunk. Az ISI alapításában fontos szerepe volt Keleti Károly akadémikusnak, a Központi Statisztikai Hivatal alapító elnökének is. A szervezet tagsága ma már 5000 főt számlál, a tagok több mint 100 országban tevékenykednek a statisztika előállítójaként, oktatójaként vagy kutatójaként.

 

A szervezet számos nemzetközi rendezvénnyel, képzési programmal és kiadvánnyal segíti elő a legfrissebb statisztikai szakmai és tudományos eredmények megismerését. Hozzájárul ugyanakkor a statisztikai tudás és képességek fejlesztéséhez a kevésbé fejlett régiókban és országokban, és programokat működtet a fiatal statisztikusok karrierútjának támogatására is.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu