Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2017.08.11.

Elkészült a „Termékek kereskedelme, bérbeadása, üzembe helyezése, javítása és karbantartása” c. összeállítás.

 

 

A „Termékek kereskedelme, bérbeadása, üzembe helyezése, javítása és karbantartása a TESZOR’15 szerint” c. összeállítás azt a célt szolgálja, hogy a TESZOR’15 osztályozásban szereplő termékek esetében segítséget nyújtson ahhoz, hogy aki ezeket a termékeket forgalmazza, bérbe adja, javítja, üzembe helyezi, megtalálja azokat a kódokat, amellyel a tevékenységét végezheti.

 

Az összesített adatokat tartalmazó összeállításunk – hasonlóan a Központi Statisztikai Hivatal 2001-ben megjelent „A kereskedelemben forgalmazott termékek és a kereskedelmi szolgáltatások megfeleltetése” c. kötetéhez – bemutatja, hogy melyik TESZOR’15 tételbe tartozik egy-egy termék bérbeadása, javítása, üzembe helyezése, kereskedelme (kiskereskedelem, nagykereskedelem, ügynöki nagykereskedelem). Alapját az Eurostat által elkészített „Termékek kereskedelme, bérbeadása, üzembe helyezése, javítása és karbantartása a TESZOR’15 szerint (Installation, Maintenance, Repair, Rental and Trade Described by CPA 2.1 Products)” anyag adta, amelyet a KSH Módszertani főosztályának munkatársai felülvizsgáltak és kiegészítettek néhány a gyakorlatban előforduló, de az eredeti összeállításból hiányzó tétellel.

 

Összeállításainkban az előállított termékek TESZOR-kódjait feleltettük meg a saját számlás és ügynöki nagykereskedelem, valamint a kiskereskedelem TESZOR-kódjaival. Anyagaink – a kereskedelemben megszokottakhoz hasonlóan – megfeleltetéseket tartalmaznak a megtermelt javak és azok bérbeadása, javítása, valamint üzembe helyezése között is, amennyiben az az adott terméknél előfordul, illetve jellemző. Helytakarékossági okokból csak olyan termékek esetében mutatjuk be a lehetséges kapcsolatokat, ahol ezek a szolgáltatások értelmezhetőek.

 

Ebből az állományból elkészítettük azokat az összeállításokat, amelyek egy-egy területre szakosodva tartalmazzák a termékeket és szolgáltatásokat. Az összeállítások két irányból közelítik meg a kérdést. Az egyik esetben a termékek TESZOR’15 kódjához kapcsolják hozzá az egyes területek kódjait. A másik megközelítésben a kereskedelem, bérbeadás, üzembe helyezés, javítás és karbantartás TESZOR’15 kódjaihoz kapcsolja azokat a termékeket, amelyeket az adott területen működő kereskedők, javítással, bérbeadással foglalkozó vállalkozók jellemzően értékesítsenek, javítanak, bérbe adnak. Ezzel a TESZOR’15 kiadvány tartalmi meghatározása még pontosabbá válhat.

 

A termékek kereskedelme című kötet együttesen tartalmazza azt, hogy egy adott termék ügynöki nagykereskedelme, saját számlás nagykereskedelme és kiskereskedelme melyik TESZOR kategóriába tartozik. Miután a TEÁOR és a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény eltérő fogalmakat alkotott az ágazatról, így segítséget nyújt abban, hogy a kereskedelemben dolgozó vállalkozások mindkét jogszabály szerint ki tudják választani a tevékenységüknek megfelelő kódot.

 

A termékek kiskereskedelme kötetben minden kiskereskedelmi TESZOR kód mellett szerepel a hozzá tartozó TEÁOR szakágazat kódja is, ahová a termék értékesítésére szakosodott üzletek tartoznak. Amennyiben a termékek nem szakosodott üzletben kerülnek kiskereskedelmi forgalomba, úgy az értékesítési forma szerinti TEÁOR kódot kell választani (pl. vegyes kiskereskedelem 47.1, piaci kiskereskedelem 47.8, stb.).

 

Azokat a termékeket, amelyek felhasználási célja nagyon különböző lehet, megbontottuk annak érdekében, hogy besorolásunk a tényleges értékesítési gyakorlatnak jobban megfeleljen. (Ilyen például néhány gabonaféle megbontása attól függően, hogy emberi vagy állati fogyasztásra szolgál, mivel ezeknek általában különböző az értékesítési csatornájuk.) Az ilyen csoportosítás esetében (dőlt betűs) magyarázó szöveg teszi egyértelművé az elhatárolást.

 

Az összeállításokban szereplő termékek és szolgáltatások 6 számjegyű TESZOR kódjai növekvő sorrendben követik egymást.

 

Az összeállításhoz nem kapcsolódik jogszabály, ezért kötelező jogi ereje nincs. Hasznos segédlet lehet azonban a kereskedelmi tevékenység, bérbeadás, javítás, valamint üzembe helyezés pontos, TESZOR szerinti besorolásához. Mint minden hasonló összeállításban, ebben az esetben sem garantált, hogy minden egyes termék minden lehetséges kapcsolata belekerült a kiadványba, azonban törekedtünk arra, hogy a lehető legteljesebb legyen.

 

Az érintett kiadványok az "Osztályozások/TESZOR/Fordítókulcsok menüpontban találhatók.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu