Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2017.09.07.

Ismerd meg a 150 éves magyar statisztikát!
Nyílt napok a KSH-ban – 2017. szeptember 16-17.

 

Fennállásának 150. évfordulóját ünnepli idén a Központi Statisztikai Hivatal, amelynek elődje 1867-ben, az osztrák‑magyar kiegyezés évében alakult. Szeptember 16-án és 17-én a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódóan idén is várják mindazokat, akik a hivatal történetével, a csaknem 120 éves műemléképülettel, illetve a statisztika jelenkori feladataival alaposabban is szeretnének megismerkedni.

 

A Központi Statisztikai Hivatal nyílt napjaira szeptember harmadik hétvégéjén kerül sor, és a rendezvény idén is a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat programjai közé illeszkedik. A már hagyományosnak tekinthető épületsétán túl a KSH munkatársai az idei évben statisztikai ismeretterjesztő előadásokkal is várják az érdeklődőket.

 

A nem szakavatott közönség számára is könnyen befogadható, rövid előadásokon szó lesz többek között a fogyasztói árak kalkulálásának módszertanáról, a sokszínű és izgalmas agrárstatisztikáról, külkereskedelem- és beruházásstatisztikai témákról, a statisztikatörténet iránt érdeklődőket pedig a hivatalalapító Keleti Károly életét és munkásságát bemutató előadás várja.

 

Az előadások témái és időpontjai:

 

Szombat:

  • 10:30 - Falvaink statisztikája a falu szemével, avagy az adatok mögött álló valóság
  • 11:30 - Inflációs kaleidoszkóp
  • 12:30 - Széna vagy szalma, bemutatkozik a sokszínű agrárstatisztika
  • 13:30 - Idő a mérlegen

 

Vasárnap:

  • 10:30 - A beruházásstatisztika szépségei és rejtelmei
  • 11:30 - Szemelvények a kulturális statisztika történetéből
  • 12:30 - Keleti Károly: vadász, párbajhős és statisztikus
  • 13:30 - Világpiaci árak - külkereskedelmi árindexek

 

A KSH épületét bemutató első séta 9:00-kor indul, az utolsó túrára 14:00-kor kerül sor, 13:15-kor pedig angol nyelvű vezetést is tartunk. A séta időtartama kb. egy óra, a részvétel pedig előzetes regisztrációhoz kötött. Ugyancsak szükséges regisztrálniuk azoknak, akik a statisztikai témájú ismeretterjesztő előadásokon szeretnének részt venni.

 

Az épületsétán és az ismeretterjesztő előadásokon túl statisztikai érdekességek bemutatója és játéksarok várja a látogatókat, vizualizációs technikáink kipróbálásával pedig néhány percre mindenki statisztikussá válhat.

 

Megnyitja kapuit a mintegy 900 ezres kiadvány- és kötetállománnyal rendelkező KSH könyvtár is. A látogatók itt megismerkedhetnek a könyvtár történetével, az olvasótermekkel, a tömörraktárral, böngészhetnek régi térképeket és hajdan titkosnak minősített kiadványokat, valamint lehetőségük nyílik a kedvezményes beiratkozásra is.

 

A Központi Statisztikai Hivatal elődje 1867-ben, az osztrák–magyar kiegyezés évében, a Földmívelés-, Ipar-, és Kereskedelemügyi Minisztérium hatfős statisztikai osztályaként jött létre. Az osztály vezetésére a kor egyik legjelesebb közgazdászát, Keleti Károlyt kérték fel, aki haláláig (1892) állt a hivatal élén.

 

A Központi Statisztikai Hivatal Keleti Károly (hajdan Oszlop) utcai épületébe a hivatal csupán a megalakulása után harminc évvel költözhetett be. A historizáló stílusú székház megépítésére Czigler Győző 1896-ban, a milleniumi rendezvénysorozathoz kapcsolódóan kapott felkérést. A hivatal munkatársai két évvel később, 1898-ban kezdhették meg a munkát a statisztikai palotában, amely a folyamatos állagmegóvásoknak köszönhetően ma is a régi pompájában várja a látogatókat.

 

Regisztráció: http://www.ksh.hu/kerdoivek/nyiltnap2017/nyiltnap.html

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu