Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2018.01.25.

A KSH kihirdette novellaíró pályázatának nyerteseit – A legjobb novellának járó díjat Zsiga Henrik Nyolcvan krajcár című alkotása nyerte

 

A 150 éves Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017 augusztusának végén novellaíró pályázatot hirdetett, amelynek alaptémájául a hivatalalapító Keleti Károly élete, valamint a KSH 150 éves múltja szolgált. A pályamunkákat 2017. november 1-jéig lehetett beküldeni. A Keleti Károly, a szenvedélyes statisztikus elnevezésű novellaíró pályázat eredményhirdetésére és a díjak átadására 2018. január 24-én került sor.

 

Keleti Károly élete és pályafutása egybeforrott a hazai hivatalos statisztika történetével, amelynek megteremtőjeként tartják számon. Keleti már 15 évesen részt vett az 1848-as szabadságharcban, felnőttként pedig széles látókörű, európai színvonalú gondolkodóvá, valamint a kiegyezés korának egyik legkiválóbb elméleti közgazdászává és statisztikusává vált.

 

A Keleti Károly, a szenvedélyes statisztikus címmel meghirdetett pályázatra a 14. életévét be¬töltött szerzők máshol nem publikált, magyar nyelvű prózai művekkel nevezhettek határon innen és túlról. A pályázatra 112 pályázótól összesen 124 pályamunka érkezett. A novel¬lákat a statisztikusokból és irodalmárokból álló szakmai zsűri értékelte, és a három legjobbat díjazta is: az első helyezett 300 ezer, a második 200 ezer, a harmadik 100 ezer forint jutalomban részesült.

 

A zsűri döntése értelmében:

 

A zsűri 20 alkotást bocsátott közönségszavazásra, és a legtöbb jelölést elnyerő mű 250 ezer forintos közönségdíjban részesült. A közönségszavazáson 1500-nál is több szavazatot regisztráltunk, amelyből a nyertes mű 378 voksot kapott.

 

 

A nyertesek díjait Vukovich Gabriella, a KSH elnöke adta át. „A novellaíró pályázat célja, hogy tisztelegjünk hivatalalapítónk, Keleti Károly emléke előtt, valamint hogy a magyar hivatalos statisztika alapító atyjának szerteágazó tevékenységét szépirodalmi alkotásokon keresztül megismertessük a nagyközönséggel” – mondta el Vukovich Gabriella, a KSH elnöke, majd hozzátette: „Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük a pályázóknak, hogy novellájukkal megtisztelték a hivatalt, és megemlékeztek a 150 éves Központi Statisztikai Hivatal alapítójáról.”

 

„A zsűri meglepően, de örvendetesen nagyszámú pályamű közül válogathatott. A hattagú testület – összetételének megfelelően – sokféle szempontot mérlegelt; az irodalmi minőség mellett ügyelt a kor, de még inkább a Keleti szelleméhez való hűség követelményére is. Felemelő, milyen sok és sokféleképpen elbeszélt történetet ihletett Keleti nagyszabású alakja, gazdag élete és tudományos pályája” – mondta el Rózsa Dávid, a KSH Könyvár főigazgató-helyettese, a zsűri tagja.

 

 

Egy kis novellastatisztika

 

A KSH jubileumi felhívására az ország szinte minden szegletéről és a határainkon túlról ér-keztek pályaművek: összesen 53 településről, köztük a felvidéki Ipolyságról, Maros-vásárhelyről és Érmihályfalváról. A pályamunkák 47%-a két nap alatt – október 31-én és november 1-jén – érkezett be, és az utolsó órákban kétszer annyit regisztráltak a szervezők, mint szeptemberben. A versenyben a férfiak 54, a nők 46%-ban vettek részt.

 

 

Az ünnepélyes díjátadóra 2018. január 24-én, Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban került sor.

 

Részletek a www.ksh.hu/novellapalyazat oldalon.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu