Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2018.02.27.

Még 2 napig tölthető ki online a gyümölcsösültetvény-összeírás kérdőíve

2018. március 1-je és április 16-a között összeírók keresik fel azokat a gazdálkodókat, akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével

 

A Központi Statisztikai Hivatal gyümölcsösültetvény-összeírása 2018. február 14-e és április 16-a között kilenc gyümölcsfajra kiterjedően méri fel az ország árutermelő gyümölcsöseinek állapotát. A gazdálkodóknak február 28-ig van lehetőségük, hogy az emezo.ksh.hu weboldalon egy online kérdőív kitöltésével eleget tegyenek a kötelező adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Azokat a gazdálkodókat, akik bekerültek a felmérésbe, de nem élnek az elektronikus kitöltés lehetőségével, 2018. március 1-je után összeírók keresik fel.

 

A teljes körű összeírás információval szolgál a hazai gyümölcsös ágazat döntéshozói, gazdálkodói, valamint szakmai szereplői számára az árutermelő gyümölcsös területek gazdasági potenciáljáról és a kapcsolódó gazdálkodás fő jellemzőiről. A gazdálkodóknak, akik bekerültek a felmérésbe, 2018. február 14–28. között van lehetőségük a kérdőívek online kitöltésére az emezo.ksh.hu weboldalon, az ehhez szükséges azonosítókat a KSH postai és elektronikus úton is eljuttatta. Mindazokat, akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével, összeírók keresik fel 2018. március 1-je és április 16-a között.

 

A felmérés az ország mintegy 1500 településén közel 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére terjed ki. Az adatfelvétel kilenc hazai gyümölcsfajt (alma, bodza, cseresznye, dió, kajszi, körte, meggy, őszibarack és szilva) érint. A kilenc faj esetében a 2017-ben benyújtott támogatási igénylés alapján legalább 2500 m2 területnagyságot elérő gyümölcsösök mindegyikéről készül kérdőív.

 

Az adatgyűjtést Magyarország az Európai Parlament és a Tanács 1337/2011/EU rendeletének megfelelően végzi és teljesíti nemzetközi adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező.

 

További információk a gyümölcsösültetvények összeírásáról: http://www.ksh.hu/gyumolcsos_ultetvenyek_osszeirasa_2017.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu