Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2018.12.14.

Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) 2019

 

 

Tájékoztatjuk tisztelt adatszolgáltatóinkat és felhasználóinkat, hogy a 2019. évre vonatkozó, a Hivatalos Statisztikai Szolgálat statisztikai adatfelvételeit tartalmazó Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) honlapunkról elérhető.

 

Az Országos Statisztikai Adatfelvételi Programban szereplő (OSAP) adatgyűjtésekből előállított statisztikák információt szolgáltatnak a társadalom, a gazdaság, a környezet állapotáról és annak változásairól az állami szervek, az önkormányzatok, a gazdasági szervezetek - beleértve a pénzügyi piacokat-, a civil szervezetek, a tudományos tevékenységet végzők, a közvélemény, a média szereplői, valamint a nemzetközi szervezetek, különösen az Európai Unió intézményei számára.

 

A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény (Stt.) 26. §-a alapján a Magyarországon gazdasági tevékenységet végző jogi személy, valamint a gazdasági tevékenységére vonatkozóan a gazdasági tevékenységet folytató természetes személy és a személyiségi joga szerint jogképes szervezet statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségét minden év november 30-ig a Kormány rendelete állapítja meg. A kormányrendelet adatgyűjtő szervezetenként tartalmazza az elrendelt adatfelvételeket, azok adatköreit (tartalmát), adatszolgáltatóinak meghatározását, a felvételek gyakoriságát, az adatszolgáltatás beérkezési határidőit, a kapcsolódó uniós jogi aktusokat és az elektronikus adatszolgáltatás megnevezését.

 

A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény lehetőséget ad a KSH-nak arra, hogy az adminisztratív adatforrásokat hivatalos statisztikai célra korlátozás nélkül felhasználhassa. A KSH kiemelt stratégiai célja az adatszolgáltatói terhek csökkentése, a kérdőívek egyszerűsítése, illetve a más intézményeknél rendelkezésre álló adminisztratív adatok átvétele. E cél elérésének egyik fontos lépése, hogy 2019-től a munkaügy-statisztikai havi adatgyűjtés teljes egészében, valamint a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó havi adatgyűjtés részben kiváltásra kerülnek adminisztratív adatforrásokkal.

 

Alapos előkészítési munka után lehetőség nyílik arra, hogy a havi létszám és kereset-statisztikai információkat a Nemzeti Adóhivatal (NAV) a „Havi bevallás a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról” című bevallás adataiból nyerhessük ki. Mindez lehetővé teszi a havi munkaügyi jelentés megszüntetését, jelentősen – előzetes becsléseink szerint kevesebb mint felére – csökkentve az adatszolgáltatói terheket. A bevallás adatainak átvétele mindemellett statisztikai szempontból jelentős információtöbblettel is bír egyes területeken, de nem tartalmaz minden olyan adatot, amely a kereset-statisztika tárgyát képezi. A bevallásból hiányzó, statisztikailag releváns információk megszerzéséhez továbbra is szükséges adatgyűjtést végrehajtani, jóllehet az eddigi havi gyakoriság helyett elegendő negyedévente szolgáltatni a szükséges kiegészítő információkat.

 

A kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatgyűjtés esetében az on-line pénztárgép adatok rendelkezésre állása teszi lehetővé az adatszolgáltatók jelentős részénél az adatgyűjtés egyszerűsítését. Azok, akik meghatározott számú üzletet és mindegyik üzletben on-line pénztárgépet üzemeltetnek, 2019-től rövidebb és kevesebb kérdést tartalmazó kérdőívet kapnak a KSH-tól, mivel az on-line pénztárgépeik adatait a NAV rendszeresen átadja a KSH részére. Mindezek révén az adatszolgáltatói teher jelentős mértékben – számításaink szerint mintegy 80%-kal – csökken, miközben a KSH ugyanúgy, sőt várhatóan még nagyobb pontossággal tudja közzétenni a kiskereskedelmi forgalom adatait.

 

További információk az Adatszolgáltatóinknak menüpontban találhatók.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu