Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2019.02.28.

A KSH az online pénztárgépek adatainak átvételével mérsékli az adatszolgáltatói terheket
Részben kiváltásra kerül a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó havi adatgyűjtés

 

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelem és vendéglátás forgalomra vonatkozó havi adatgyűjtését 2019-től részben kiváltja a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) átvett, online pénztárgépek (OPG) által rögzített adatokkal, ezáltal a KSH az adatszolgáltatók terheit jelentősen csökkenti, miközben korábban és nagyobb részletezettséggel tudja közzétenni a kiskereskedelmi forgalom adatait.

 

A kiskereskedelmi forgalom értékének meghatározása és változásának mérése az egyik legfontosabb rövid távú konjunktúramutató. A KSH kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó havi rendszerességű adatgyűjtése (OSAP1045) – új becslési eljárás kidolgozása után – 2019-től részben kiváltásra kerül a NAV-tól átvett, az online rendszerbe bekötött pénztárgépekből (OPG) származó adatokkal. A változás összhangban áll a KSH azon kiemelt stratégiai céljával, hogy mérsékelje az adatszolgáltatói terheket a kérdőívek egyszerűsítésével, illetve a más intézményeknél rendelkezésre álló adminisztratív adatok átvételével. Az adatátvételt a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény teszi lehetővé. A törvénnyel összhangban a NAV havi gyakorisággal adja át a pénztárgépek havi összesített adatait a KSH részére.

 

Az új becslési eljárás következtében az adatszolgáltatói terhek jelentősen, mintegy 80%-kal csökkennek, azonban az adatszolgáltatási kötelezettség minden korábbi adatszolgáltatónál nem mérséklődik automatikusan. Ennek az az oka, hogy az online pénztárgép használati kötelezettség nem terjed ki minden, az adatgyűjtés által vizsgált tevékenységre, így például a bolti kiskereskedelmet végző vállalkozások kiegészítő tevékenységeként folytatott csomagküldő, internetes kiskereskedelemre sem.

 

A KSH a kezelésében lévő adatállományokat kizárólag statisztikai célból használja fel, garantálja az adatkezelés biztonságát, illetve a megjelenő publikációk sem tartalmaznak olyan adatokat, amelyek lehetővé teszik az egyes statisztikai egységek felfedését.

 

Az online pénztárgép adatok átvétele az előzőeknél korábbi időpontban teszi lehetővé a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok részletesebb publikálását így az eddigi kettő (első, illetve második becslés) helyett „Kiskereskedelem” címmel egy gyorstájékoztatót jelentetünk meg minden hónap elején, a KSH honlapján (www.ksh.hu). Ez utóbbi tartalma megegyezik az ez idáig publikált Kiskereskedelem, második becslés című gyorstájékoztatónkban közölt adatok részletezettségével. Az országos adatok mellett havi gyakorisággal megyei bontású információk is elérhetővé válnak. További kiskereskedelemmel kapcsolatos adatok érhetők el a honlapunkon a STADAT-tábla, illetve a Tájékoztatási adatbázis címszók alatt. Ugyanitt továbbra is elérhetők maradnak a korábbi módszertan szerint előállított adatok is.

 

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu