Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2019.03.29.

Keresetstatisztika adatok új forrásból

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019. január vonatkozási időszaktól új adatforrásra támaszkodva publikálja a keresetstatisztikai információkat. Az adminisztratív adatforrásból származó adatok használata jelentősen csökkenti az adatszolgáltatási terheket úgy, hogy emellett folyamatosan bővülő részletezettségű, összehasonlítható adatok állnak rendelkezésre.

 

A KSH 2019-től a havi létszám és keresetinformációkat a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól átvett ún. járulékbevallásból, a költségvetési szervezetek vonatkozásában pedig a Magyar Államkincstártól átvett adatokból állítja elő és publikálja, a korábbi havi munkaügyi adatgyűjtés kivezetésével párhuzamosan. Az adminisztratív adatok átvételét a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény teszi lehetővé. A havi munkaügyi adatgyűjtés kivezetése jelentősen, a munkaügyi statisztikák esetében kevesebb mint felére csökkentette az adatszolgáltatói terheket.

 

A KSH kiemelten fontosnak tartja, hogy az igényekhez igazodva a kereseti adatok vonatkozásában is részletes, megbízható és hosszú távon összehasonlítható információkkal szolgáljon a felhasználók számára. Magyarországon 1999 óta a keresetstatisztikai adatközlés a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásokra, a költségvetési intézmények teljes körére és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetekre vonatkozik. E folytonosság megőrzése érdekében a KSH a jövőben is folytatja az erre a körre vonatkozó adatközléseit.

 

A KSH minden adatgyűjtésből, adatátvételből származó, általa felhasznált információhalmaz esetében, így a kereseti adatok esetében is vizsgálatot végez, melynek eredményeként megállapítja, hogy az adatállomány milyen módon illeszthető be a hivatalos statisztikai rendszerbe. Vizsgálatunk szerint az új adatforrás teljes mértékű bevezetése előtt további munkálatokra van szükség: a KSH ezért tovább dolgozik a statisztikai felhasználhatóság szempontjából hiányos vagy javított bevallások kezelésének jobb minőségű megvalósításán. Mindezek következtében a részletes, teljes nemzetgazdaságra vonatkozó információk hivatalos statisztikai adatként történő publikálása későbbi időpontban válik lehetővé.

 

A bruttó és a nettó keresetekről a felhasználók számára ez idáig rendelkezésre álló információk ennek ellenére nem szűkülnek, sőt ugyanolyan, illetve részletesebb bontásokban is rendelkezésre állnak. A hosszabb távon összehasonlítható adatok változatlanul a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények teljes körét és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteket fedik le, amelyek több hatályos jogszabályi kapcsolódásnak is megfelelnek. Adatközléseinkben a keresetstatisztikai adatok vonatkozási köre ezáltal változatlan marad, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a korábban elért tartalmakhoz továbbra is hozzájussanak.

 

Az új adatforrás már jelenleg is információtöbblettel bír a keresetekkel kapcsolatban, ami a releváns és széles körű felhasználói igények magasabb fokú kielégítését teszi lehetővé azáltal, hogy olyan információk válnak elérhetővé, melyek nem voltak részei a KSH korábbi adatgyűjtésének. A 2019. januári adatokat bemutató Keresetek című gyorstájékoztatóban így információkat teszünk közzé a keresetek nemek, illetve korcsoportok szerinti alakulásáról. Ezen túlmenően a további fejlesztések függvényében folyamatosan bővülő részletezettségű adatok publikálását tervezzük.

 

A bevallásban nem szereplő információk – úgymint a teljes munkajövedelem, a ledolgozott munkaóra, a részletes rendszeres kereseti adatok – 2019-től negyedéves gyakorisággal a munkaügy-statisztikai adatgyűjtésből állnak rendelkezésre a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások, költségvetési intézmények és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetek körére, így ezek első publikálása május végén várható.

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu