Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2019.04.17.

TÉRKÉPEZD FEL MAGYARORSZÁGOT!
Térképes Interaktív Megjelenítő Alkalmazás a KSH honlapján

 

 

Budapest, 2019. április 17.- A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Térképes Interaktív Megjelenítő Alkalmazása a legfontosabb statisztikai mutatók területi jellemzőinek bemutatására szolgál. A magyar és angol nyelvű program segítségével szemléletes térképek készíthetők a hivatal honlapján, 19 témakör összesen 222 mutatójából. A térképek adatai minden évben egyszer, november végén frissülnek.

 

A legfontosabb statisztikai mutatók területi jellemzőinek összehasonlítását teszi lehetővé a KSH szemléletes és látványos Térképes Interaktív Megjelenítő Alkalmazása. A magyar és angol nyelven is használható alkalmazásban jelenleg 19 témakör összesen 222 mutatója szerepel.

 

Az alkalmazás területi adatok térképi ábrázolására, adatok lekérdezésére, illetve az adatokhoz kapcsolódó módszertani információk elérésére nyújt lehetőséget. A mutatók időbeli összehasonlíthatósága biztosított, az idősorok ugyanis egységes módszertan szerint tartalmazzák az adatokat. A letölthető és ábrázolható adatok döntő többsége 2012-től áll a felhasználók rendelkezésére, emellett a 2010. évi Általános Mezőgazdasági Összeírás, a 2017. évi Ültetvény Összeírás és a 2011. évi Népszámlálás adataiból képzett mutatók is elérhetők az alkalmazásban. A mutatók egységesen az utolsó elérhető év közigazgatási beosztásának megfelelően szerepelnek az alkalmazásban. .

 

A térképi ábrázolás alapvetően négy területi szinten – regionális, megyei, járási és települési - lehetséges, azonban néhány mutató esetében lehetőség van a települési szintnél részletesebb bontású, ún. rácshálós térkép készítésére is. A közigazgatási határokat tartalmazó térképekhez további térképrétegek (például légifotó, OpenStreetMap) és feliratok is rendelhetők.

 

Az alkalmazásban szereplő adatokat egy alkalommal, minden év november végén frissítjük.

 

Az adatlekérdező ablakban az adott mutató két lépésben – az első legördülő menüben az adatkörök, míg a másodikban az azokon belül elérhető egyes mutatók – választhatók ki. A lekérdezést szűkíteni lehet egy vagy több területegységre, ebben az esetben kizárólag ezen területegység(ek) adatai jelennek majd meg a térképen. Tematikus térképek készítésénél a felhasználók megadhatják, a választott statisztikai mutatót milyen színezéssel, hány kategória szerint és milyen osztályozási módszerrel kívánják csoportosítani. A kategóriák száma három és tíz között módosítható, illetve négyféle osztályozási módszer választható.

 

Keresőmező segítségével lehetőség van egy-egy területegység név szerinti keresésére. Az adott területegységről az egér bal gombjának segítségével jeleníthetők meg a legfontosabb alapinformációk (neve, megyéje/régiója, a választott mutató értéke és mértékegysége).

 

A honlapunkon jelenleg az alkalmazás béta verziója érhető el. Felhasználóinknak magas minőségű és hasznos szolgáltatásokat kívánunk nyújtani, ezért az Ön véleménye nagyon fontos számunkra. Kérjük, ossza meg az alkalmazással kapcsolatos észrevételeit közvetlenül a Megjegyzés küldése gombra kattintva.

 

 

Alkalmazás az alábbi linken elérhető: https://map.ksh.hu/timea/?locale=hu

 

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu