Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2019.09.25.

A KSH szervezésében Budapesten rendezték meg az SDMX-világkonferenciát

 

Szeptember 16–19. között Budapesten rendezték meg a 7. SDMX-világkonferenciát. A hivatalos statisztika adatainak és metaadatainak megosztására szolgáló struktúráról (SDMX) szóló rendezvényre a Központi Statisztikai Hivatal szervezésében a Magyar Tudományos Akadémia főépületében került sor, együttműködésben az SDMX-szet szponzoráló hét nemzetközi intézménnyel. A szponzorszervezetektől – ENSZ, Eurostat, Európai Központi Bank, OECD, Világbank, IMF és Nemzetközi Fizetések Bankja – magas szintű vezetők érkeztek, ezzel is kifejezve a téma fontosságát.


Az SDMX a nemzetközi szervezetek és tagországaik közötti statisztikai adatcserét támogató folyamatok standardizálását és modernizálását célozza. Emellett a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az egyik legfontosabb nemzetközi szabvány az adatok, metaadatok kezelésében a nemzetközi hivatalos statisztikai közösség számára.


A négynapos rendezvény első két napján globális témájú előadásokat hallgatott a több mint 200 fős közönség. Lehetőség nyílt megismerni az SDMX-szel kapcsolatos legújabb fejlesztéseket, a nemzeti bankok és a nemzeti statisztikai hivatalok tapasztalatait és az SDMX-szabvány jövőbeli fejlesztési irányait. A második két napon a gyakorlati megközelítésen volt a hangsúly. A négynapos rendezvényen 97 ország képviseltette magát.


További információk a konferenciáról itt találhatók: https://www.sdmx.org/


 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu