Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2019.11.06.

Világunk átalakítása – Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030

 


2019. november 5–7. között Budapesten tartja 15. ülését az ENSZ 2015–2030 közötti Fenntartható Fejlődési Céljainak monitorozására alakult partnerségi, koordinációs és fejlesztési stratégiai csoportja (UN High-Level Group on Partnership, Coordination and Capacity Building for the Sustainable Development Goals Agenda). Az ülésnek a Központi Statisztikai Hivatal ad otthont. A stratégiai csoport munkájában a világ 22 régióját képviselő statisztikai hivatali vezetők vesznek részt. Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljait 2015-ben fogadták el az ENSZ megalakításának 70. évfordulóján az állam- és kormányfők.

 

A 17 célt és 169 alcélt tartalmazó keretrendszer kialakításában és formálásában, valamint a monitorozást támogató munkában Magyarország a kezdetektől fogva meghatározó szerepet vállalt.

 

A célok megvalósításának monitorozásához szükséges adatok és indikátorok előállítása döntően a nemzeti statisztikai hivatalok feladata, amely azonban szoros szakmai, módszertani és technikai együttműködést és koordinációt igényel. A főstatisztikusokból álló stratégiai csoport célja a releváns partnerségi és fejlesztési együttműködések elősegítése, egyebek mellett az ENSZ Adat Világfórum rendezvényeinek megrendezésével.

 

Vukovich Gabriella, a KSH elnöke az utóbbi négy évben a stratégiai csoport elnöki tisztét töltötte be, és a következő, 2020-ban megrendezésre kerülő Adat Világfórum programbizottságának elnöke.

 

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu