Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2020.03.02.

Érezték az Erőt: neveztek, játszottak és győztek!

A KSH hatodik alkalommal rendezett országos statisztikai versenyt középiskolás csapatok számára


STAT WARS logóAz idei „Mindennapi statisztikák” témájú Stat Wars verseny országos döntőjére 2020. február 20-án került sor a Központi Statisztikai Hivatalban (KSH). A hivatal középiskolások számára két korosztályban kiírt statisztikai vetélkedője immár hatodik alkalommal hívta versenyre a diákokat. Célja a fiatalok statisztikai ismereteinek fejlesztése és a statisztika mindennapi hasznosságának bemutatása volt. Az online fordulókat követő budapesti döntőn - többek közt - olyan játékos statisztikai feladatok megoldásában mérhették össze tudásukat a csapatok, mint az időmérleg fogságából való szabadulás, kördiagram készítése drazséból, a statisztikai activity, majd zárásként egy haiku megírása.

A Központi Statisztikai Hivatal immár hatodszor meghirdetett statisztikai versenyére szerte az országból közel 150 középiskolás csapat nevezett a 2019/2020-as tanévben. A verseny tematikája minden évben más és más: az idei a „Mindennapi statisztikák” témakörét járta körbe. A két online fordulót követően a 9-10. évfolyamban a legjobb tíz, a 11. és magasabb évfolyamban pedig a legjobb hat négyfős csapat mérte össze statisztika ismereteit a budapesti döntőn.

A fiataloknak több állomáson kellett helyt állniuk a nap folyamán, ahol olyan játékos statisztikai kihívásokkal nézhettek szembe, mint például egy fiktív úszó világsztár eredményeiből készült hisztogram-elemzés, időmérleg-fogság népszerű szabadulószobai elemekkel, családi lakásmustra, grafikonos megyekereső, KSH memóriajáték, kördiagram drazsé, haiku írás vagy éppen statisztikai activity.

A korosztályok dobogósai értékes pénznyereményben részesültek, emellett kategóriánként az első két helyezett csapat az EUROSTAT által meghirdetett statisztikai verseny európai fordulójában is megmérettetheti magát 2020 tavaszán.

Háttérinformáció

Az elmúlt évek Stat Wars versenyeire 638 középiskolai csapat jelentkezett 2013 óta.
Az idei vetélkedőre Ajkáról, Bajáról, Budapestről, Győrből, Gyuláról, Kecskemétről, Nyíradonyból, Pápáról, Sopronból, Szegedről és Zalaegerszegről érkeztek a finalista csapatok.

Nyertesek

9-10. évfolyamos korosztály

  • I. helyezett: Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Ügyviteli Szakgimnázium „Barosstatic” csapata
  • II. helyezett: Soproni Szakképzési Centrum Fáy András Két Tanítási Nyelvű Gazdasági Szakgimnázium „Überraschung” csapata
  • III. helyezett: Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium „Evidens” csapata

11. és magasabb évfolyamos korosztály

  • I. helyezett: Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnázium „DeákGyőr” csapata
  • II. helyezett: Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium „STAT4s” csapata
  • III. helyezett: Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Szakgimnázium „TLPB” csapata

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu