Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2020.03.24.

A Halottvizsgálati bizonyítvány adatai a halálozási statisztikában

A napokban több megkeresés érkezett a Központi Statisztikai Hivatalhoz azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus járványhoz köthető statisztikai adatok feldolgozása során milyen módon állapítja meg a halál okát a KSH.

A KSH a haláloki statisztikai adatokat a Halottvizsgálati bizonyítványok adatainak feldolgozása alapján teszi közzé.

A Halottvizsgálati bizonyítvány kitöltésének szabályozása nem csak a jelenleg kialakult kritikus helyzetben és nem csak a koronavírus esetében érvényes. Ugyanezt a kitöltési szabályt kell követni minden fertőző betegség, például az influenza A és B vírus okozta megbetegedések esetében is.

Ha az elhunytnak olyan krónikus, például szív- és érrendszeri vagy rosszindulatú daganatos betegsége volt, amely önmagában is halálhoz vezethetett volna, a koronavírus-fertőzést (akárcsak az influenzát vagy a legtöbb más fertőző betegséget) a kísérő betegségek között kell feltüntetni, az elhunyt halálának alap oka pedig a korábban fennálló krónikus betegség. Csak abban az esetben kell a fertőzést alapbetegségként feltüntetni, ha az okozta közvetlenül a halálozást. Ennek eldöntése, illetve a Halottvizsgálati bizonyítvány kitöltése az orvos feladata.

A KSH a WHO halálozásra vonatkozó nemzetközi sztenderd kódolási szabályait alkalmazza, amelyek szerint a legtöbb fertőző betegség nem lehet szövődménye más betegségnek, ezért a Halottvizsgálati bizonyítványon a koronavírus fertőzést vagy alapbetegségként (ha az elhunytnak nem volt olyan krónikus betegsége, amely önmagában is halálhoz vezethetett volna), vagy (ha volt ilyen krónikus betegsége) kísérőbetegségként lehet bejegyezni. A haláloki statisztika feldolgozása során a KSH a Halottvizsgálati bizonyítványon szereplő összes betegséget adatbázisban tárolja, így az alapbetegség mellett lehetőség van az összes betegség (alapbetegség, kísérő betegségek, szövődmények) statisztikai vizsgálatára is.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu