Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2020.10.05.

Ismét tagja a KSH az ENSZ Statisztikai Bizottságának

Ismét az ENSZ Statisztikai Bizottságának tagjává választották Magyarországot. Ez örömteli és egyben megtisztelő a hazánkat a Bizottságban képviselő Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számára, hiszen azt tükrözi, hogy nemzetközi téren is ismerik és elismerik a Hivatal magas színvonalú szakmai munkáját. Az ENSZ Statisztikai Bizottságának célja és feladata a statisztikai alapelvek, eljárások, módszerek világszintű összehangolása, nemzetközi sztenderdek kialakítása és azok alkalmazásának elősegítése. Ebben a KSH a 2012-2015 közötti időszakban betöltött tagság után ismét fontos szerepet vállal.

A KSH elnöke, dr. Vukovich Gabriella 2012 és 2015 között a Bizottság elnöki tisztét töltötte be. Ebben az időszakban foglalta határozatba Magyarország előterjesztésére az ENSZ Közgyűlése a hivatalos statisztikai alapelveit tartalmazó normagyűjteményt.

Az ENSZ Statisztikai Bizottságának égisze alatt kerül sor idén ismét a Statisztikai Világnap megemlékezéseire világszerte október 20-án, valamint az ENSZ Adat Világfórumára október 19. és 21. között, idén először a virtuális térben. Az Adat Világfórum szervezésében is kulcsszerepe van hazánknak; a Programbizottságot a KSH elnöke vezeti.

Napjainkban az egész világon tomboló koronavírus-járvány nehéz helyzet elé állítja a statisztikusokat is, hiszen a megbízható és visszamérhető adatok felvételét megnehezíti a járványhelyzet. Ugyanakkor az is megmutatkozott, milyen nagy szükség van itthon és világszerte a statisztikai adatokra, azok értő elemzésére. Gondoljunk csak az egészségügyi védekezést megalapozó H-UNCOVER felmérésre, de legalább ilyen fontosak a gazdaság újraindítását támogató hiteles adatgyűjtések. Az ENSZ Statisztikai Bizottsága fontos szerepet vállal a pandémiás helyzet kezelésével kapcsolatos statisztikai kihívások, törekvések és újszerű megoldások összegyűjtésében és megosztásában. A 2020 körül világszerte sorra kerülő népszámlálások globális szakmai ajánlásait is az ENSZ Statisztikai Bizottsága dolgozta ki. Mint ismeretes, hazánkban a népszámlálásra 2021 májusában kerül sor.

 

Az ENSZ Statisztikai Bizottságáról

Az ENSZ Statisztikai Bizottsága a világszervezet Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) egyik funkcionális testülete.

Nemzetközi statisztikai tevékenységek terén a Bizottság a legfelsőbb döntéshozó szerv. Az ENSZ Statisztikai Bizottsága ajánlások és irányelvek kidolgozásával segíti elő az adatok nemzetközi összehasonlíthatóságát. Emellett feladata a statisztikai rendszerek fejlesztésének elősegítése az ENSZ tagállamokban, elsősorban a kevésbé fejlett országokban. A Bizottság ezen túlmenően különös figyelmet fordít a kevésbé fejlett országok statisztikai tevékenységének fejlesztésére, az ezzel kapcsolatos nemzetközi segítségnyújtásra. Fontos szerepe van a különböző nemzetközi szervezetek statisztikai tevékenységének összehangolásában is.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu