Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2020.10.09.

Hazánkban 2016-tól új lendületet vett az ökológiai gazdálkodásra történő átállás

Az évtized második felében több mint két és félszeresére nőtt a biogazdálkodással foglalkozók száma

A biogazdálkodással foglalkozók száma 2,6-szeresére, az ökológiai gazdálkodásba bevont mezőgazdasági terület nagysága 2,3-szeresére nőtt 2015 és 2019 között hazánkban. Ezáltal az évtized végére 303 ezer hektáron folytatott biogazdálkodást összesen 5136 termelő – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből.

Napjainkban a klímaváltozás, az iparszerű mezőgazdasági termelés kedvezőtlen hatásai és az egészségügyi kockázatok növekedése miatt a gazdálkodás és a fogyasztás terén egyre fontosabb a fenntarthatóság és a környezettudatosság. Az ökológiai gazdálkodás a környezet és az ember közötti biológiai rendszer hosszú távú egyensúlyának megőrzését tartja szem előtt.

Hazánkban az ökológiai gazdálkodásba bevont terület nagysága 2019-ben az összes mezőgazdasági terület 5,7%-át tette ki, melynek legnagyobb részét az organikus állattartásnak kedvező rétek, legelők foglalták el, továbbá olyan növénytermesztési célból hasznosított területek, ahol elsősorban gabonaféléket és zöldtakarmányokat termelnek. A biogazdálkodás keretében tartott főbb állatfajok száma 2019-ben jelentősen nőtt, annak ellenére, hogy teljes állományon belüli részesedésük még alacsony maradt. A kiemelt állatfajok közül összesen 27 ezer szarvasmarhát és közel 12 ezer juhot tartottak ökológiai gazdálkodás keretében, a teljes állomány 3,0, illetve 1,1%-át.

Világviszonylatban 2018-ban mintegy 2,8 millióan foglalkoztak biogazdálkodással, illetve biotermékek begyűjtésével, Európában – amely az ökológiai gazdálkodás bölcsőjének számít – a biogazdálkodást folytatók 15%-a, 419 ezer termelő tevékenykedik. Ausztriában, Észtországban és Svédországban a mezőgazdasági területek több mint 20%-a állt ökológiai gazdálkodás alatt, ami uniós szinten a legmagasabb arány. A visegrádi országok közül Csehországban és Szlovákiában a magyarországinál nagyobb, Lengyelországban kisebb volt a biogazdálkodásba bevont agrárterületek előfordulása.

Az ökológiai gazdálkodás szerepe egyre nagyobb az agráriumban»

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu