Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2021.02.26.

KSH: Megkezdődött a munkaerő-felmérés adatainak új módszertan szerinti közlése

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a nemzetközi szabályozás változásával összhangban a 2021. januári tárgyidőszak publikálásával megkezdte a munkaerő-felmérés adatainak új módszertan szerinti közlését. Ez alapján az év első hónapjában 4 millió 537 ezren dolgoztak hazánkban, a nem dolgozók száma pedig 2 millió 864 ezer fő volt. Elsősorban a nők aktivitási mutatói változtak: a gyed, gyese1 mellett dolgozókon túl azok is foglalkoztatottnak minősülnek, akik a gyermekgondozási ellátás igénybevétele előtt dolgoztak utoljára, a távollét idején pénzbeli juttatásban részesülnek, és az ellátás igénybevételét követően visszatérhetnek korábbi munkahelyükre. A változást az Európai Unió módosuló szabályozása indokolja.

A KSH a 2021. januári tárgyidőszak publikálásával megkezdte a munkaerő-felmérés adatainak új módszertan szerinti közlését. A módszertani változások oka, hogy 2021. január 1-jén hatályba lépett az Európai Unió harmonizált lakossági adatgyűjtéseire vonatkozó keretjogszabálya (IESS)2 és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek3. A jogszabály az európai és hazai háztartásstatisztikai adatgyűjtések számos területén, elsősorban a munkaerő-felmérésben eredményez változásokat.

Az új módszertan szerint 2021. januárban 4 millió 537 ezren dolgoztak az országban, a foglalkoztatási ráta 71,1% volt (a régi módszertan szerint a foglalkoztatottak száma 4 millió 403 ezer fő, a ráta 68,9%). A nem dolgozók (munkanélküliek és inaktívak) száma ugyanekkor 2 millió 864 ezer fő volt (a régi módszertan szerint 2 millió 997 ezer fő).

A módszertani módosítás eredményeként változott a gazdasági aktivitás egyes kategóriáinak számbavétele: a gyermekgondozási ellátás (gyed/gyese) mellett dolgozókon túl azok is foglalkoztatottnak minősülnek, akik az ellátás igénybevétele előtt dolgoztak utoljára, a távollét idején pénzbeli juttatásban részesülnek, és azt követően visszatérhetnek korábbi munkahelyükre. Mindez 120–150 ezer fővel növeli Magyarországon a foglalkoztatottak számát, és elsősorban a nők aktivitási mutatóiban eredményez változást. Ezen túlmenően a módszertani változás érinti még a diákok, segítő családtagok és a szezonális munkát végzők számbavételét is, de a foglalkoztatási adatokban ezek jelentősebb elmozdulásokat nem eredményeznek.

A foglalkoztatottak számának havi alakulása
A nem dolgozók számának havi alakulása

Az új módszertan szerint 2009-ig visszavezetett adatok a KSH honlapján az Összefoglaló táblák (STADAT) menüpontban, a 2.1. Munkaerőpiac témakörben találhatók. A korábbi módszertan alapján közölt adatok is elérhetők maradnak a témakör tartalomjegyzékében lévő Korábbi módszertan alapján előállított adatok 2020-ig linkre kattintva.

Mi az IESS?
Közel tíz éve zajlik az Európai Unióban a társadalomstatisztika modernizációs folyamata, aminek célja a felhasználói igényeknek való jobb megfelelés, az időszerűség javítása, valamint az egyre csökkenő források melletti növekvő információigény kielégítése. A 2021. január 1.-jén életbe lépett új szabályozás az eddigi individuális, adatgyűjtés-specifikus helyett egy integrált, flexibilisebb keretjogszabályi rendszert alakít ki a társadalomstatisztikai adatgyűjtések vonatkozásában. Az új szabályozás alá tartozó területek: munkaerő, jövedelem és életkörülmények, egészség, oktatás, időfelhasználás, valamint fogyasztás.

Kapcsolódó sajtóközlemény - Változások a jövő évi lakossági adatgyűjtésekben (2020.12.03.): http://www.ksh.hu/sajtoszoba_kozlemenyek_tajekoztatok_2020_12_03

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu