Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2021.04.06.

Megújult a STADAT-táblakészlet
Új szolgáltatásokkal bővült a legfontosabb adatokat összefoglaló táblagyűjtemény

Megújult a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglaló (STADAT) táblagyűjteménye. A felhasználói vélemények alapján módosított, akadálymentesített, mobilra optimalizált felületen továbbfelhasználásra alkalmas formátumban is lekérhetik a felhasználók az adatokat.

2021. április 6-tól a felhasználók bővebb tartalommal, megváltozott szerkezettel és új funkciókkal érhetik el a legfontosabb statisztikai adatokat, mutatókat összefoglaló (STADAT) táblákat a www.ksh.hu oldalon.

A mobilra optimalizált, akadálymentesített táblarendszer számos kényelmi szolgáltatással bővült. Így például a nagyméretű táblákat már lapozás nélkül, görgetéssel tanulmányozhatják az érdeklődők, az új formátumban (xlsx, CSV) letölthető állományok pedig jelentősen megkönnyítik számukra az adatok további felhasználását és elemzését. A korábbi ikonok helyett a felhasználók egy közös menüben találhatják meg a táblához kapcsolódó további információkat, az adatok megértését pedig lábjegyzetek, jelmagyarázatok és módszertani megjegyzések is segítik. Két új témakörrel – időmérleg, sport – bővült a gyűjtemény, és megváltozott a táblák tartalomjegyzék szerinti rendszerezése is: az oldal látogatói négy szinten – témakör, időszak, terület, és táblasorszám alapján – kereshetik az őket érdeklő adatokat. A tartalomjegyzékben látható a legutolsó és a következő frissítés dátuma is, így minden érdeklődő előre tájékozódhat, mikor aktualizálódnak a legközelebb az adattáblák.

Annak érdekében, hogy a már megjelent publikációk hivatkozásai elérhetőek maradjanak, a korábbi struktúrájú táblagarnitúrák továbbra is rendelkezésre állnak a KSH honlapján, de az adatok 2021. április 6-tól már csak az új STADAT-ban frissülnek. A KSH a régi STADAT-táblákat használók eligazodását az új rendszerben a táblákhoz rendelt fordítókulcsokkal, illetve egy, a változásokat ismertető segédlettel szolgálja.

A megújult STADAT-táblák a következő linken érhetők el: http://www.ksh.hu/stadat

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu