Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2022.02.22.

Rekordszámú résztvevővel zajlott le a KSH országos középiskolai statisztikai csapatversenye, a STAT WARS VIII.

Győri, illetve pápai csapatok győzelmével zárult a virtuális térben megrendezett döntő

STAT WARS logóImmáron nyolcadik alkalommal rendezték meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tradicionális középiskolai statisztikai csapatversenyét, a STAT WARS-t. A 2021/2022-es tanévben a területi statisztikai adatok sokszínűségét középpontba helyező vetélkedőre rekordszámú, 175 darab négyfős csapat nevezett, azaz összesen 700 diák mérette meg magát a versenyben. A vetélkedőn szerzett ismeretek, élmények, valamint játékos versenyfeladatok a tanulók a statisztikai jártasságát, gondolkodását fejlesztik. A 2022. február 17-én, két korosztályban megrendezett döntő a virtuális térben zajlott le.

A versenyt „MAGYARORSZÁG SZÁMOKBAN: ISMERD MEG HAZÁNKAT A STATISZTIKÁN KERESZTÜL!” címmel írta ki a hivatal, a fókuszban ezúttal a területi statisztika sokszínűsége állt. Két levelező forduló összesített eredményei alapján a 9–10. évfolyamosok közül tizenegy, a 11. és annál magasabb évfolyamban hat csapat mérte össze tudását az online döntőben. A fináléba bajai, békéscsabai, berettyóújfalui, egri, győri, kiskőrösi, makói, mezőtúri, pápai, salgótarjáni, szekszárdi, szegedi, váci és zalaegerszegi iskolákat képviselő csapatok kerültek.

A nap folyamán olyan játékos és gondolkodtató statisztikai feladatok megoldásában mérték össze tudásukat a virtuális térben a csapatok, mint a „Településrendező”, a „Tér(kép)ben vagy?”, a „Megyevadászat”, valamint a „STAT WARS-matek”. Nagy öröm volt látni a statisztikából kiválóan felkészült középiskolai tanulókat!

A versenyzők feledhetetlen élményekkel és értékes ajándékokkal gazdagodhattak. A korosztályok első három helyezett csapata és felkészítőtanáraik ajándékutalványt és tárgynyereményt nyertek. Mindemellett a korcsoportok első és második helyezettjei az Eurostat által meghirdetett statisztikai verseny európai fordulójában is megmérettethetik magukat 2022 tavaszán.

A dobogós csapatok:

9–10. évfolyamos korosztály

  • I. helyezett: Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum „Deákos csipetcsapat” (Győr)
  • II. helyezett: Bajai SZC Türr István Technikum „Pontrablók” csapata (Baja)
  • III. helyezett: Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum „Rozi és a 3 muskétás” csapata (Szeged)

11. és magasabb évfolyamos korosztály

  • I. helyezett: : Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium „STAT4s” csapata (Pápa)
  • II. helyezett: Bajai SZC Türr István Technikum „Türrös Cések” csapata (Baja)
  • III. helyezett: Berettyóújfalui SZC Arany János Gimnázium és Technikum „KikészítŐk" csapata (Berettyóújfalu)

Minden részt vevő csapatnak és felkészítő tanáraiknak köszönjük a versenyen való részvételt! A dobogósoknak külön is gratulálunk! Reméljük, a következő tanévben ismét találkozunk!

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu