Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2022.02.25.

Ismét dr. Vukovich Gabriellát választották meg az ENSZ Statisztikai Bizottsága elnökének

United Nations Statistical Commission 53rd SessionAz ENSZ Statisztikai Bizottságának (UNSC) elnökévé választották Dr. Vukovich Gabriellát, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét, címzetes egyetemi tanárt. Az évente ülésező bizottság idei, sorrendben 53. ülésszaka előtt bejelentett egyhangú döntés értelmében az elnöki teendőket két évig látja majd el a KSH első embere. A bizottság legmagasabb tisztsége nagy felelősséggel is jár, a megbízatás egyúttal kifejezi azt is, hogy a magyar statisztikát és a KSH színvonalas szakmai munkáját világszerte elismerik.

Az ENSZ 1947-ben létrehozott Statisztikai Bizottsága a nemzetközi statisztikai tevékenység legfőbb döntéshozó szerve, felelős az ENSZ globális statisztikai programjainak koordinációjáért, a nemzetközi összehasonlítást elősegítő szakmai és módszertani harmonizációért, nemzetközi statisztikai sztenderdek megalkotásáért és alkalmazásuk támogatásáért. Emellett különös figyelmet fordít a fejlődő országok statisztikai tevékenységének fejlesztésére, támogatására.

A bizottság idei, február 28. és március 4. közötti ülése olyan időszerű és fontos témákat érint, mint a fenntartható fejlődési célok megvalósulásának monitorozása, a népszámlálások, az egészségügyi statisztika, a nemzeti számlák rendszere, illetve a GDP számítása, az információ és kommunikáció statisztikája, a demográfiai öregedéssel összefüggő statisztikák. Napirenden szerepel az adat-ökoszisztéma új fejleményeinek áttekintése, az adatgazdálkodás, a Big Data források felhasználása a hivatalos statisztikában, és a statisztikai és a téradatok integrálása, illetve a Statisztikai Bizottság munkamódszereinek, feladat- és hatásköreinek felülvizsgálata. Ez utóbbi a KSH elnökének kezdeményezésére és irányítása mellett került a programba.

Dr. Vukovich Gabriella első alkalommal 2012 és 2014 között töltötte be a bizottság elnöki tisztségét, 2015-ben a testület alelnöke és ügyvezető elnöke volt. Az ENSZ Közgyűlése Magyarország előterjesztése nyomán, Dr. Vukovich Gabriella bizottsági elnöki tevékenysége eredményeként fogadta el 2014 januárjában a hivatalos statisztika alapelveit tartalmazó dokumentumot, amely első ízben emelte a globális politikai elkötelezettség szintjére a függetlenség, az objektivitás, a módszertani megalapozottság, az átláthatóság és a statisztikai céllal gyűjtött egyedi adatok védelmének követelményeit.

Dr. Vukovich Gabriella az ENSZ Statisztikai Bizottságában viselt tisztségek mellett tagja volt az ENSZ Főtitkár adatforradalommal foglalkozó független tanácsadó testületének. 2015 és 2020 között az ENSZ 2015 – 2030 közötti Fenntartható Fejlődési Céljai globális és nemzeti szintű monitorozására alakult partnerségi, koordinációs és fejlesztési stratégiai csoportjának társelnökeként tevékenykedett, valamint a 2020. és a 2021. évi ENSZ Adat Világfórum Programbizottságának elnöke volt. 2019 óta a Nemzetközi Statisztikai Intézet alelnöke, valamint az Európai Statisztikai Rendszerben is stratégiai jelentőségű funkciókat lát el. A Központi Statisztikai Hivatal elnöki tisztségét 2010 óta tölti be.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu