Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2022.10.21.

Szakmai konferenciának adott otthont a KSH

„Adatkormányzás” címmel rendezett közös konferenciát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Statisztikai Társaság (MST) az Európai Statisztikai Nap alkalmából 2022. október 20-án.

Az egész napos rendezvény elején Rózsa Dávid, az MST elnöke, az esemény levezető elnöke köszöntötte a jelenlévőket, és megnyitotta a konferenciát.


Dr. Vukovich GabriellaDr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke köszöntő előadásában kiemelte, hogy a mai, gyorsan változó világban adatgazdaként az innovációs készség elengedhetetlen a versenyképességünk fenntartásához, hiszen változik az adatökoszisztéma körülöttünk, ezért a statisztikai hivatalok helyzete is változik, ugyanakkor a hivatalos statisztika által előállított adathalmaz továbbra is a döntéshozók megkerülhetetlen forrása.


Dr. Nagy Eszter, a KSH főosztályvezetője előadásában felvázolta az adatkormányzás fogalmát és jelentőségét napjaink adatvezérelt világában. Mint elmondta, az adatkormányzás nem egyéni célokat, hanem nagyobb, akár generációkon átívelő társadalmi érdekeket szolgál. Mivel az adat stratégiai érték, a hatékony adatmenedzsmenthez világos felelősségek kellenek, az adatminőség növelése pedig az adatok értékét növeli.


Vágujhelyi FerencA Nemzeti Adó- és Vámhivatal részéről Vágujhelyi Ferenc elnök beszámolt a mesterséges intelligencia és a mélytanulási módszerek NAV-ban való alkalmazásának jelenlegi állásáról és a benne rejlő jövőbeli potenciálról.


A szimpózium további részében az Állami Számvevőszék képviseletében Holman Magdolna alelnök, a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól Tóth Péter főtanácsadó, a Magyar Nemzeti Banktól Ipacs László főosztályvezető, az Agrárközgazdasági Intézet képviseletében Dr. Pesti Csaba igazgató, az Országos Rendőr-főkapitányság részéről Jámbor István ezredes, osztályvezető, főtanácsadó, a Magyar Államkincstártól Rézmovits Ádám és Surján László főosztályvezetők, az Agrárminisztériumból Lantos Gergely főosztályvezető, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség részéről Czene Eszter kutatási igazgató adott elő az adatkormányzás nagyon időszerű témájában.

Holman Magdolna Tóth Péter Ipacs László

Dr. Pesti Csaba Jámbor István Rézmovits Ádám

Surján László Lantos Gergely Czene Eszter

Az Európai Statisztikai Napot az Európai Statisztikai Tanácsadó Bizottság (European Statistical Advisory Committee – ESAC) kezdeményezésére 2016 óta ünnepli a statisztikai közösség azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a hivatalos statisztika értékeire, és megerősítse saját szakmai elköteleződését az európai statisztika gyűjtésének, előállításának és közlésének folyamatos megújítása és korszerűsítése mellett annak érdekében, hogy a lehető legjobb, legpontosabb adatokkal szolgálja az európai lakosságot.

A konferenciáról készült felvétel megtekinthető itt: https://youtu.be/cVXiCDIBjqM

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu