Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2023.02.06.

A KSH közleménye a hivatalos statisztikai adatokhoz történő előzetes hozzáférésről

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hivatalos statisztikai adatok előzetes hozzáféréséhez kapcsolódó embargó szabályainak megsértéséről szerzett tudomást, amelyre az eset kivizsgálásával és a hasonló esetek megelőzésére tett intézkedésekkel reagál.

A Portfolio online gazdasági újság 2023. február 4-én cikket közölt arról, hogy a február 6-ai megjelenésű kiskereskedelmi adatok hivatalos közlését megelőzően, egy gazdasági elemző intézet embargós statisztikai adatokat, illetve azok alapján készült elemzést juttatott el a Portfolio-hoz.

A hivatal munkatársait szigorú titoktartási szabályok kötik a statisztikai adatok kezelésére vonatkozóan, amelyeket a hivatalos közlést megelőzően kizárólag a munkatársak szűk köre kezelhet ellenőrzött és célhoz kötött módon – az adatok biztonságos kezelését belső technikai és egyéb szabályok biztosítják.

A KSH a hivatalos statisztika alapelveivel összhangban, a Tájékoztatási és kommunikációs politikában rögzített módon kizárólag az állami döntéshozó szervek, valamint a hozzáférést igénylő médiumok számára biztosít a lehető legszűkebb személyi körben előzetes hozzáférést a gyorstájékoztatókhoz. A gyakorlat célja a közzétételre kerülő adatokhoz kapcsolódó gazdaságpolitikai folyamatok interpretálásához szükséges felkészülés biztosítása.

A tájékoztatási naptár szerinti napon reggel 8:30-kor megjelenő gyorstájékoztatót a megelőző munkanap délután 17:00 órakor kaphatják meg az érintett állami vezetők. A gyorstájékoztató megjelenésének napján, a megjelenés előtt 30 perccel kapják meg azon hírügynökségek és szerkesztőségek, amelyek jelezték ezirányú igényüket. Az előzetes hozzáférés mind az állami szervezetek, mind a sajtó érintett szervezetei esetében az embargó szabályainak betartásáról szóló nyilatkozathoz kötött.

A nyilatkozat tartalmazza az embargó szabályait, miszerint a hivatalos közzétételt megelőzően az adatok nem hozhatók nyilvánosságra, illetve nem továbbíthatók harmadik személy részére. Az embargó betartásért és az adatok bizalmas kezeléséért az embargó betartásáért kötelezettséget vállaló nyilatkozók felelnek.

Az embargós előzetes hozzáférés gyakorlatának több évtizedes történetében az embargó megsértése soha nem fordult elő. Az embargó szabályainak súlyos megsértését a KSH kivizsgálja és megteszi a szükséges intézkedéseket.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu