Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2023.05.31.

Új címmel és kibővült tartalommal jelenik meg a Kereskedelmi szálláshelyek forgalma című gyorstájékoztató

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023. április vonatkozási hónaptól kibővített adattartalommal teszi közzé a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról szóló havi gyorstájékoztatóját, valamint a hozzá kapcsolódó Stadat-táblákat. A kereskedelmi szálláshelyek eddig publikált adatai kiegészülnek a magán- és egyéb szálláshelyekre vonatkozó fontosabb információkkal. Az adatbővülés miatt – a pontosság érdekében – a gyorstájékoztató és a táblázatok ezentúl Turisztikai szálláshelyek forgalma címmel jelennek meg, először 2023. június 1-jén.

A Kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról szóló KSH-gyorstájékoztató 2023. április vonatkozási hónaptól kibővített adattartalommal lát napvilágot. Az eddig közzétett adatok kiegészülnek a magán- és egyéb szálláshelyekre vonatkozó fontosabb információkkal (kapacitás, vendégszám, vendégforgalom), és ezentúl turisztikai szálláshelyek adatkörként kerülnek az olvasók elé. Az első kibővített tartalmú gyorstájékoztató 2023. június 1-én jelenik meg, immár Turisztikai szálláshelyek forgalma címmel. A turisztikai szálláshelyek közé tartoznak a kereskedelmi szálláshelyek (szállodák, panziók, kempingek, üdülőháztelepek, közösségi szálláshelyek), illetve a magán- és egyéb szálláshelyek. A Stadat-táblákban egészen 2022. januárig visszakereshetővé válnak a bővített adatok. A kereskedelmi szálláshelyek adatainak időbeli összehasonlíthatósága 2021-től a továbbiakban is biztosított marad, hiszen a magán- és egyéb szálláshelyek adataitól elkülönítve is közli azokat a KSH.

Mint arról a hivatal korábban beszámolt, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a KSH között létrejött megállapodás értelmében a KSH 2022 júniusától az MTÜ által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján közli a havi szálláshely-statisztikáit. A megállapodás aláírását három hónapos tesztidőszak követte, amely után a hivatal kivezette az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) keretében addig általa üzemeltetett adatgyűjtést, és azóta egyre bővebb adattartalommal közli szálláshely-statisztikáit.

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu