Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2023.06.06.

Magyar siker az Európai Statisztikai Versenyen

A középiskolásoknak szóló 2023-as Európai Statisztikai Verseny (ESC) fináléjában kiemelkedő teljesítménnyel 3. helyezést ért el a BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum (Budapest) „Bung Banda” nevű csapata. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által szervezett STAT WARS versenyen, a 9-10. évfolyamos korosztályban 2. helyezettként végzett, és ezzel az európai fordulóba kvalifikált csapat a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben, rekordszámú versenytárs között végzett a dobogón.

A versenyfeladat egy kétperces videó elkészítése volt a jóllét (well-being) tárgykörben. A magyar csapat egy, a témáról szóló hírműsor professzionálisan animált paródiájával nevezett. Az alkotásokat nemzetközi zsűri bírálta el, az európai forduló munkanyelve az angol volt.

Az Európai Statisztikai Verseny (ESC) az Eurostat és az együttműködő nemzeti statisztikai intézetek által szervezett középiskolásoknak szóló verseny, amelynek célja, hogy a diákokat a statisztikával és a hivatalos statisztikai forrásokkal való ismerkedésre ösztönözze. A versenyt két korcsoportnak (14–16 évesek és 16–18 évesek) hirdetik meg, és egy nemzeti, valamint egy európai fordulóból áll. Az egyes országok nemzeti szakaszának győztesei és második helyezettjei vesznek részt az európai szakaszban. Magyarországon a KSH által szervezett STAT WARS vetélkedő felel meg az európai statisztikai verseny nemzeti fordulójának.

Az Eurostat által készített eredményközlő animáció megtekinthető itt: https://youtu.be/JviAHB-q4K8

A díjnyertes magyar pályamű pedig az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=jVNFOkAez0Y

Gratulálunk a „Bung Banda” csapatának és felkészítő tanáruknak a 3. helyezéshez!
Továbbá köszönjük a három másik magyar résztvevőnek, a Raklók (Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum), a GLM (Budapesti GSZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum) és a TK (Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum) nevű csapatoknak is a versenyen való részvételt.

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
https://www.ksh.hu