Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2023.11.02.

Átadták a Buday László statisztikatörténeti pályázat díjait

Ünnepélyes emlékkonferencia keretében adták át a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Magyar Statisztikai Társaság (MST), a KSH Könyvtár, valamint a Csányi Alapítvány és a Honismereti Szövetség által, dr. Buday László statisztikus születésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett statisztikatörténeti pályázat díjazottjainak járó jutalmakat Pécsett.

Emlékkonferencia keretében hirdettek eredményt és adták át a KSH, a KSH Könyvtár, az MST, a Csányi Alapítvány és a Honismereti Szövetség által, dr. Buday László statisztikus születésének 150. évfordulója alkalmából kiírt statisztikatörténeti pályázat díjazottjainak járó díjakat. A 2023. október 27-én Pécsett megrendezett eseményre dr. Buday László szülőházában került sor, amely ma a Csányi Alapítvány közösségi házaként működik.

A szakmai zsűri bírálata értelmében a pályázat végeredménye a következő lett:

I. helyezett: Forgács Zsolt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történelem alapképzési szak hallgatója, „A Magyar Királyi Központi Statisztikai Hivatal és Buday László közreműködése a békeküldöttséget támogató tudományos munkában” című tanulmányával;

Megosztott II. helyezést ért el: Thaly Bálint Zoltán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem pénzügyi jogi szakjogász szakirányú továbbképzés hallgatója, „A magyar népszámlálások története (1869–2011)” című munkájával és Trixler Zsófia, a Károli Gáspár Református Egyetem történelem-német szakos hallgatója, aki „Buday László A megcsonkított Magyarország című művének bemutatása” címmel nyújtotta be pályázatát;

III. helyezett: Győző Zalán, a Pécsi Tudományegyetem pénzügy-számvitel szakos hallgatója, a „A megcsonkított Magyarország egy pénzügy- és számvitel szakos hallgató szemszögéből” című művével.

A díjátadóval egybekötött konferencián köszöntőt mondott Dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány Operatív Igazgatója, Csányi Zoltán, a KSH szóvivője, Kálmán Rita, a KSH könyvtár főigazgatója és Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke. A nyitóbeszédeket követően előadást tartott Dr. Majdán János, a Pécsi Tudományegyetem nyugalmazott professzora, Csányi Zoltán, a KSH szóvivője, Dr. Lakatos Miklós, az MST küldöttje, valamint Horváth Balázs, a KSH Könyvtár főosztályvezetője. Az előadások után a pályaművek bemutatása következett. Az esemény végén a résztvevők megkoszorúzták Dr. Buday László emléktábláját, majd a zárásként rendezett állófogadás keretében lehetőség nyílt a kötetlen, szakmai eszmecserére.

A KSH – büszkén a történelmi hagyományaira – arra törekszik, hogy a fiatalabb generációk bevonásával, felkarolásával és edukációjával biztosítsa a statisztikatudomány jövőjét. A Központi Statisztikai Hivatal a további együttműködésben bízva köszönetét fejezi ki partnereinek a pályázat közös megszervezéséért, a pályázóknak a részvételért, a díjazottaknak pedig gratulál a kimagasló eredményekhez.

Dr. Buday László (1873–1925) pécsi születésű statisztikus, egyetemi tanár, a KSH korábbi igazgatója, az MST első elnöke. Joghallgató korában az Ország-Világ segédszerkesztője és a Fővárosi Lapok munkatársa volt. A KSH-ban 1896-ban kezdte pályáját. 1914–1920 között annak igazgatója, 1920-tól haláláig a Királyi József Műegyetem (ma Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) statisztikai tanszékének vezetője volt. 1922-ben vezető szerepet játszott a Magyar Statisztikai Társaság megalapításában, és annak első elnökeként kezdeti működésében is. Népesedési, gazdaságstatisztikai és elméleti kérdésekkel foglalkozott, hozzájárulva a Trianon utáni Magyarország gazdasági, statisztikai és tudományos fejlődéséhez.
Dr. Buday László emléktábla

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu