Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2023.12.05.

Legyetek főszereplői a STAT WARS verseny jubileumi, tizedik epizódjának!

Már lehet nevezni a KSH országos középiskolai statisztikai csapatversenyére

STAT WARS logóElstartolt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) országos középiskolai statisztikai csapatversenye, a STAT WARS. Az első vetélkedőre 2014-ben került sor, az idei már a jubileumi tizedik. A megmérettetés sok-sok élménnyel és tapasztalattal népszerűsíti a statisztikai kultúrát, és játékosan fejleszti a diákok alapvető statisztikai ismereteit, gondolkodását. A vetélkedőre két korosztályban 2024. január 10-én éjfélig nevezhetnek a négyfős diákcsapatok. A háromfordulós próbatétel dobogós csapatai értékes nyereményekben részesülnek, mindemellett a korcsoportok első és második helyezettjei továbbjutnak az Eurostat által meghirdetett Európai Statisztikai Versenyre.

A tizedik „születésnapját” ünneplő csapatverseny a „Múltunk és jövőnk” címet kapta. A „múlt” kapcsán versenytörténeti kalandozásokra, évfordulókhoz kötődő kérdésekre számíthatnak a jelentkezők, a „jövő” pedig a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra fókuszál. A versenyre 2023. december 5. és 2024. január 10. között lehet nevezni a www.ksh.hu/statwars weboldalon elérhető jelentkezési lap kitöltésével.

A versenyen – két korosztályban, a középfokú oktatási intézmények 9–10., illetve 11. és annál magasabb évfolyamán tanuló – 4 fős diákcsapatok mérhetik össze statisztikai tudásukat három fordulón keresztül. Az első két forduló (előválogató, területi döntők) online zajlik, a harmadik fordulót, az országos döntőt pedig személyes részvétellel rendezi meg a hivatal Budapesten, a Statisztikai Palotában 2024. március 20-án. Mindkét korosztályban 10-10 csapat jut a fináléba. A verseny nyereményeinek összértéke három millió forint.

A verseny ütemezése:
Online előválogató: 2024. január 15. – január 28. éjfél
Online területi döntők: 2024. február 12–23. között
Országos döntő: 2024. március 20

Néhány érdekes számadat a korábbi versenyek statisztikáiból:

  • Az első versenyre (2014-ben) még 23, a kilencedikre pedig már rekordszámú, 247 csapat jelentkezett.
  • A verseny eddigi története során összesen közel 1150 csapat, több mint 4500 diák mérte össze statisztikai ismereteit.
  • A kilenc verseny során a nevező csapatok száma alapján a „legaktívabbaknak” a budapesti, a Csongrád-Csanád, a Győr-Moson-Sopron, valamint a Pest vármegyei iskolák számítottak.

A versennyel kapcsolatos további információk a www.ksh.hu/statwars weboldalon érhetők el, a felmerülő kérdéseket a statwars@ksh.hu e-mail-címre várják a szervezők.


ÉREZD AZ ERŐT! NEVEZZ! JÁTSSZ! GYŐZZ!

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu