Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2024.01.22.

A KSH üdvözli a Könyvelők és a Könyvvizsgálók szakmai szervezeteivel való együttműködést

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete, a Minősített Könyvelők Egyesülete, a Számviteli Egyesület és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnökeivel folytatott megbeszélést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöksége. A tárgyalás célja elsődlegesen az együttműködés kialakítása, a statisztikai adatszolgáltatás pontosságának és folytonosságának biztosítása, a válaszadói terhek csökkentése, valamint a hatékony adatszolgáltatás megvalósítása volt.

Egyeztetést folytatott a szakmai szervezetek elnökeivel a Központi Statisztikai Hivatal elnöksége. A megbeszélésen a Magyar Könyvelők Országos Egyesületét Matyóka Zoltán elnök, a Minősített Könyvelők Egyesületét Harkai István elnök, a Számviteli Egyesületet Botka Erika elnök, a Magyar Könyvvizsgálói Kamarát dr. Pál Tibor elnök képviselte. Dr. Kincses Áron, a KSH elnöke elmondta, hogy a hivatal fontosnak tartja és elismeri a szakmai szervezetek tevékenységét, és kardinális jelentőségűnek tartja a párbeszédet, valamint az együttműködés kiépítését a KSH és a szakmai szervezetek között.

A KSH stratégiai célkitűzésként folyamatosan törekszik a vállalkozások, intézmények válaszadói terheinek csökkentésére, amit elsősorban a hagyományos statisztikai adatgyűjtések alternatív és adminisztratív adatforrásokkal történő folyamatos kiváltásával valósít meg. A KSH és a gazdasági szereplők közös érdeke az adatszolgáltatási kötelezettségek pontos teljesítése, illetve az adatok feldolgozása, nyilvánosságra hozatala, ami támogatja az üzleti döntéseket is.

A KSH üdvözli a szakmai szervezetekkel való, a hatékonyság növelését és a válaszadói terhek csökkentését szolgáló együttműködést. A párbeszéd a jövőben rendszeressé válik, a Központi Statisztikai Hivatal támogatja e szervezetek edukációs tevékenységét is.

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu