Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2024.03.25.

Budapesti csapatok győzelmével zárult a jubileumi, Stat Wars X. verseny

Több mint kétszáz csapat nevezett a KSH országos középiskolai statisztikai versenyére

STAT WARS logóA Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2024. március 20-án rendezte meg a STAT WARS országos, középiskolai statisztikai csapatverseny jubileumi, tizedik évadának döntőjét. A statisztikai kultúrát a diákok körében sok-sok élménnyel és tapasztalattal népszerűsítő versenyre a 2023/2024-es tanévben több mint kétszáz diákcsapat jelentkezett. Két korosztályban mérték össze tudásukat a négyfős csapatok. A 9–10. évfolyamosok közül a BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumának „Sanyi mos” nevű csapata, míg a 11. és annál magasabb évfolyamban a budapesti Szent István Technikum és Kollégium „Atomtengeralattjárók” nevű csapata bizonyult a legjobbnak a Statisztikai Palotában rendezett döntőn. A győztes csapatok sikerrel kvalifikálták magukat az európiai fordulóba, a European Statistics Competition 2024 versenyre is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) országos középiskolai statisztikai csapatversenye, a STAT WARS immár tizedik alkalommal, 2023. december 5-én startolt el. A 2024. január 10-ig tartó nevezési időszakban a két kategóriában összesen több mint kétszáz jelentkezés érkezett középiskolai, négyfős diákcsoportoktól és kísérő tanáraiktól.

A tizedik „születésnapját” ünneplő vetélkedő a „Múltunk és jövőnk” címet kapta. A „múlt” téma kapcsán versenytörténeti kalandozásokra került sor, valamint évfordulókhoz kötődő kérdéseket kaptak a jelentkezők, míg a „jövő” témája a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra fókuszált. A megmérettetés sok-sok élménnyel és tapasztalattal népszerűsíti a statisztikai kultúrát, és játékosan fejleszti a diákok alapvető statisztikai ismereteit, gondolkodását.

A három fordulós versenyen két korosztályban – a középfokú oktatási intézmények 9–10., illetve 11. és annál magasabb évfolyamán tanuló – 4 fős diákcsapatok mérhették össze statisztikai tudásukat. Az első két forduló (előválogató, területi döntők) online zajlottak, a harmadik fordulót, az országos döntőt pedig személyes részvétellel rendezte meg a Hivatal Budapesten, a Statisztikai Palotában 2024. március 20-án. Mindkét korosztályban 10-10 csapat jutott a fináléba, ahol bajai, biatorbágyi, budapesti, debreceni, dunaújvárosi, egri, gyáli, győri, makói, szegedi és zalaegerszegi iskolákat képviseltek.

A nap folyamán a csapatok olyan játékos feladatok és gondolkodtató statisztikai kérdések megoldásában mérték össze tudásukat, mint az „Ugrás statisztikus módra”, a „SZÁM-KÓD”, a „Láttam? Nem láttam!”, vagy az „Erőforrás puzzle”.

A versenyzők feledhetetlen élményekkel és értékes ajándékokkal gazdagodhattak. A korosztályok dobogósai és felkészítő tanáraik pénzjutalmat és tárgynyereményeket kaptak.

A háromfordulós próbatétel dobogós csapatai – már a területi döntőkön is – értékes nyereményekben részesültek, mindemelett az országos döntő első és második helyezettjei továbbjutottak az Eurostat által meghirdetett Európai Statisztikai Versenyre.

A dobogós csapatok:

9–10. évfolyamos korosztály

I. helyezett: BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum „Sanyi mos” csapata (Budapest)

II. helyezett: BGSZC Szent István Technikum és Kollégium „All4one” csapata (Budapest)

III. helyezett: Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnázium „BITcoin” csapata (Biatorbágy)

11. és annál magasabb évfolyamos korosztály

I. helyezett: BGSZC Szent István Technikum és Kollégium „Atomtengeralattjárók” csapata (Budapest)

II. helyezett: Bajai III. Béla gimnázium „Pad Ló” csapata (Baja)

III. helyezett: DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium „Umgebung” csapata (Debrecen)

A KSH köszöni minden középiskolai csapatnak és felkészítő tanáraiknak, hogy jelentkeztek, és a versenyen való részvételükkel tovább népszerűsítették a statisztikai kultúrát. A Hivatal munkatársai szívből gratulálnak a döntőbe jutott csapatoknak és felkészítő tanáraiknak az elért eredményekhez! A nyerteseknek külön is gratulálnak a KSH munkatársai, és a jövőben további tanulmányi sikereket kívánnak!

Az első visszajelzések alapján elmondható, hogy a verseny nagy sikert aratott a résztvevők körében. Reméljük, a következő tanévben, a XI. STAT WARS versenyen ismét találkozunk!


ÉREZD AZ ERŐT! NEVEZZ! JÁTSSZ! GYŐZZ!

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu