Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2024.03.28.

Új alapokra helyezi együttműködését az adatmegosztás terén a Központi Statisztikai Hivatal és a Közbeszerzési Hatóság

A megkötött együttműködési megállapodás értelmében a két szervezet tudásmegosztással és szakmai képzésekkel is segíti majd egymást

Tovább mélyíti együttműködését a Központi Statisztikai Hivatal és a Közbeszerzési Hatóság azzal a céllal, hogy közös alapokra helyezzék a törvényi felhatalmazásuk keretei között végzett adatátadások hátterét – jelentették be a felek a megállapodás ünnepélyes aláírásán. Az egységes és átlátható módszertani gyakorlatok lefektetésével, illetve az adatmegosztás jogi kereteinek meghatározásával a két szervezet értékesebb statisztikai információkat szolgáltathat a társadalom, valamint a gazdasági- és állami szereplők, illetve a tudományos élet képviselői felé.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020-ban akkreditálta a Közbeszerzési Hatóság (KH) statisztikai tevékenységét, melynek köszönhetően a KH hazánkban elsőként önként csatlakozott a Hivatalos Statisztikai Szolgálathoz. Ennek megfelelően a KH működése és adatszolgáltatási gyakorlata megfelel a Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexében és az Európai Statisztikai Rendeletben foglaltaknak. A KH így közfeladatot ellátó szervként jó minőségű, hiteles és több évre visszatekintő kimutatások rendszeres publikálásával segíti elő a tárgyilagos tájékoztatást és a közbeszerzési piac elemzését.

A KSH és a KH az adatszolgáltatás további fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást kötött a törvényi felhatalmazásuk keretei között végzett adat- és információcsere jogi és technikai hátteréről.

Az ünnepélyes eseményen Dr. Kincses Áron, a KSH elnöke elmondta, hogy az előremutató partnerségek alapozzák meg azt, hogy a KSH a jövőben is Magyarország vezető adatvagyon-gazdálkodója, illetve a Kárpát-medence információs motorja legyen. Hozzátette, hogy a KSH egyik kiemelt, stratégiai célja az alternatív és adminisztratív adatforrások folyamatos növelése a Hivatal rendszereiben, ezáltal olyan adatok válnak elérhetővé, melyeket korábban nem, vagy csak klasszikus, kérdőíves felmérések alkalmazásával lehetett gyűjteni. A kérdőíves adatfelvételi módszerek teljes vagy részleges kiváltásának köszönhetően csökkennek az adatszolgáltatói terhek Magyarországon. Mindemellett az innovatív technológiák – machine learning – alkalmazásával gyorsul az adatközlés, csökken a piacra kerülési idő, s végső soron fokozódik a döntéstámogatás hatékonysága és a felhasználói elégedettség.

Az együttműködés kiterjed az adatellenőrzéssel kapcsolatos jó gyakorlatok és módszertan közös áttekintésére is, mellyel az adminisztratív adatforrásokból szolgáltatott információk minőségének és megfelelőségének ellenőrzését fejleszthetik.

Külön ki kell emelni az együttműködéshez kapcsolódóan az Országos Statisztikai Adatfelvételi Programban elrendelt „Nettó 700 millió Ft-ot elérő vagy meghaladó végleges összértékű építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárások havi adatai” és a „Közbeszerzési eljárásban nyertes kis- és középvállalkozások havi adatai” című statisztikai adatátvételt, amely hozzájárul a KSH építőanyagokra vonatkozó statisztikai adatai minőségéhez.

„A KH és a KSH közötti adat- és információcsere átlátható kereteinek kialakítása mellett nagyon fontos lépés, hogy a jövőben a tudásmegosztással kapcsolatos események, konferenciák, valamint képzések összehangolásával rendszeresen konzultál majd a két szervezet szakmai és tudományos kérdésekben. Ez kétségtelenül hozzájárul majd ahhoz, hogy még részletesebb és értékesebb tájékoztatást, valamint elemzéseket tudjunk készíteni” – mondta Dr. Kovács László, a Hatóság elnöke.

Központi Statisztikai Hivatal és a Közbeszerzési Hatóság együttműködési megállapodás

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu