Ugrás a tartalomhoz

Sajtószoba - Közlemények, tájékoztatók, 2024.04.30.

Mostantól korábban érkeznek a magyarországi GDP-adatok

A KSH a tárgyidőszak utáni 45. nap helyett már a 30. napon közzéteszi a GDP-adatokat

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2024 első negyedévétől kezdődően 15 nappal korábban, a tárgyidőszak végét követő 30. napon teszi közzé a bruttó hazai termék (GDP) adatait. A KSH ezzel a gyorsabban elérhető, de mégis megbízható GDP-adatok iránti felhasználói igényekre reagál. A Hivatal stratégiai célja a piacra kerülési idők csökkentése, ezáltal a felhasználói elégedettség növelése.

A bruttó hazai termék (GDP) a szezonálisan és naptári hatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 2024 első negyedévében az előző negyedévihez képest 0,8%-kal nőtt, míg a nyers adatok alapján 2023 első negyedévéhez viszonyítva 1,1%-kal bővült.

A naprakész, tényeken alapuló gazdasági adatok nélkülözhetetlenek a politikai, üzleti és tudományos célú adatfelhasználók, valamint a média számára. Az elmúlt évek gazdasági, pénzügyi és technológiai fejleményei egyre fontosabbá tették, hogy a gazdasági mutatók a lehető legkorábbi időpontban rendelkezésre álljanak. A KSH a kor kihívásaihoz igazodva folyamatos innovációval a felhasználói igények minél szélesebb körű kielégítésére törekszik. Hazánk általános gazdasági fejlődéséről szóló első, hivatalos GDP-eredmények eddig 45 nappal a tárgynegyedév vége után álltak rendelkezésre, a most bevezetett változással ez az időtartam 30 napra csökken. A GDP-számítás módszertana egyébiránt változatlan marad.

„A KSH egyik legfontosabb célkitűzéseinek egyike a piacra kerülési idők csökkentése, az időszerűség javítása. A GDP-adatok esetében látható, hogy az EU-ban már 12 ország T+30 napra közli az adatokat, ezért fontos előrelépés, hogy ezentúl a KSH is ebbe a körbe tartozik. Az elmúlt hónapok az előkészületekről szóltak. Köszönöm a kollégák munkáját!” – mondta el Dr. Kincses Áron, a KSH elnöke. „Az adatközlés meggyorsításához a Hivatal felvette a kapcsolatot az adatszolgáltatókkal, kiemelve az adatgyűjtési határidők fontosságát, emellett a becsléshez szükséges adminisztratív adatokat átadó szervezetek esetében is egyeztetések előzték meg az átállást” – avatott be a részletekbe Dr. Cseh Tímea, a KSH Nemzeti számlák főosztályának vezetője.

A GDP az egyik legfontosabb, nemzetgazdasági jelentőségű mutató. A korábban elérhető GDP-adatok segítik az adatalapú szakpolitikai döntéshozatalt, a gazdasági helyzet nyomon követését, az elemzések és prognózisok készítését. A gyorsabb GDP-adatközlés különösen fontos az üzleti és pénzügyi szektor, valamint a befektetők és piaci szereplők számára, hiszen az időszerű információk által lehetővé válik, hogy pontosabb előrejelzéseket készítsenek, és jobban felkészüljenek a piaci változásokra.

„A KSH folyamatosan azért tevékenykedik, hogy a legaktuálisabb és legmegbízhatóbb statisztikai adatokat biztosítsa felhasználói számára. A GDP-adatközlés időszerűségének javítása egy fontos eredmény ezen törekvésünkben” – tette hozzá Dr. Kincses Áron.

A gyorstájékoztató elérhető: www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/gde/gde2403.html

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu